Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2019

9.1.2019 10.00

Viro–suomi-sanakirja ilmestynyt

Sanakirjalla juhlistetaan satavuotiasta Viroa.

Kotimaisten kielten keskuksen ja Eesti Keele Instituutin yhteistyönä laadittu Viro–suomi‑sanakirja on ilmestynyt. Sanakirja on tarkoitettu niin suomalaisille kuin virolaisillekin, ja se on verkossa vapaasti käytettävissä. Sanakirjahankkeen suojelijana on toiminut rouva Jenni Haukio.

Vuoden 2015 syksyllä tehtiin kahden maan yhteinen päätös julkaista maiden merkkipäivien johdosta kaksi sanakirjaa. Suomen satavuotispäivän kunniaksi vuonna 2017 julkaistiin Suomi–viro-suursanakirjan maksuton verkkoversio, ja uusi Viro–suomi-sanakirja juhlistaa satavuotiasta Viroa.

Sanakirjan toimitustyössä on otettu huomioon sanojen käyttötaajuus viron kielessä. Erityistä huomiota on kiinnitetty uusiin sanoihin, monisanaisiin ilmauksiin, lyhenteisiin sekä paikannimiin ja muihin erisnimiin.

Hakusanoja ja ilmauksia on sanakirjassa lähes 40 000. Käyttöliittymässä suomalais-virolainen ja virolais-suomalainen sanakirja on yhdistetty siten, että molemmista voi vaivatta hakea sanoja ja lauseita sekä suomeksi että viroksi.

Viro–suomi‑sanakirja
Suomi–viro-suursanakirjan verkkoversio

Lisätietoja:

Heikki Hurtta, Viro–suomi-sanakirjan päätoimittaja (Kotimaisten kielten keskus)

heikki.hurtta[ät]kotus.fi, puh. 0295 333 235

Margit Langemets, Viro–suomi-sanakirjan päätoimittaja, sanakirjaosaston johtaja (Eesti Keele Instituut)
margit.langemets[ät]eki.ee, puh. +372 53430772

Palaa otsikoihin