Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Kotuksen uutiset 2018

20.6.2018 11.52

Ympäri ämpäri suomalaisuutta -sivu julkaistu

Uudella teemasivulla setvitään suomalaisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Kotimaisten kielten keskus on julkaissut teemasivun ”Ympäri ämpäri suomalaisuutta”. Sivulla pureudutaan Suomeen ja suomalaisuuteen kielen ja kielentutkimuksen näkökulmasta. Suomalaisuus on toki osaltaan sisua ja saunaa, mutta se on myös paljon muuta ja monenkirjavaa.

Hiljainen kansa. Ympäristötaideteos: Reijo Kela, Suomussalmi 1994. Kuva: Vesa Heikkinen.
Hiljainen kansa. Ympäristötaideteos: Reijo Kela, Suomussalmi 1994. Kuva: Vesa Heikkinen.

Geenit ja kielet

Sivulla käydään läpi muun muassa Suomi-nimen taustaa ja suomalaisuuden käsitettä. Uussuomalaisuus, kansalaisuus, kansallisuus ja identiteetti liittyvät asiaan, ja jopa genetiikkaan kurkistetaan.

Suomen kieltä ja Suomen kieliä syynätään. Minkälaisin askelmerkein suomen kielestä tuli sivistyskieli? Onko suomen kieli suojelukohde vai työkalu, ja osaammeko arvostaa ja puolustaa suomen kielen asemaa? Miltä näyttää Suomen kirjava kielimaisema, ja kuinka voivat Suomessa puhutut kielet? Miltä Suomi kuulostaa sadan vuoden päästä?

Nimet ja myytit

Myös nimet ovat huomion kohteena. Suurnimenmuutto oli suomenmieliselle sivistyneistölle tärkeä etappi 1800-luvulla, ja 2000-luvulla nimenvalinnassa tärkeitä arvoja ovat suomalaisuus ja kansainvälisyys. Paikannimet kertovat tarinoita.

Ja onhan niitä myyttejä. Suomalaisuutta ovat sauna, viina, hiljaisuus ja sisu. Perkele, kalsarikännit ja se ilmainen ämpäri. Sananparsiin sisältyy se kaikki.

Ympäri ämpäri suomalaisuutta (Kotuksen teemakoosteet)

Teksti: Risto Uusikoski


Palaa otsikoihin