Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Kotuksen uutiset 2018

23.5.2018 13.00

Virtarannat-sivu julki

Sivulla esitellään Helmi ja Pertti Virtarannan laajaa ja monipuolista elämäntyötä.

Helmi ja Pertti Virtaranta Karjalan kielen sanakirjan toimituksen tiloissa Sörnäisissä. 1993, sanakirjan neljännen osan julkaisutilaisuus. Kuva: Sakari Vuoristo, Etelä-Suomen Sanomat. Kotuksen arkisto.

Helmi ja Pertti Virtaranta Karjalan kielen sanakirjan toimituksen tiloissa Sörnäisissä. 1993. Kuva: Sakari Vuoristo, Etelä-Suomen Sanomat. Kotuksen arkisto.

Kotimaisten kielten keskus on julkaissut ”Virtarannat – yksissä tuumin” -teemasivun. Sivulla luodaan katsaus Helmi ja Pertti Virtarannan harvinaisen laajaan ja monipuoliseen työhön. Helmi Virtaranta (1919–1999) ja Pertti Virtaranta (1918–1997) olivat tunnettuja ja tunnustettuja suomalaisia kielentutkijoita.

Sivulla esitellään muun muassa Virtarantojen tekemää työtä murteiden ja karjan kielen sekä perinteentutkimuksen parissa. Sivulla valotetaan myös Suomen kielen nauhoitearkiston perustamista sekä tutkimusmatkoja Keski-Skandinavian metsäsuomalaisten ja Pohjois-Amerikan amerikansuomalaisten pariin.

Keskusteluja Linnan kanssa

Sivulla on monipuolisten kirjoitusten lisäksi runsaasti valokuvia sekä ääni- ja videonäytteitä. Sivulla julkaistaan myös näyte nauhoituksesta, jossa Pertti Virtaranta keskustelee kirjailija Väinö Linnan kanssa.

Tätä materiaalia ei tiettävästi ole aiemmin esitetty julkisuudessa. Haastattelukatkelman julkaisemiseen on saatu Väinö Linnan perikunnan lupa.

Väinö Linna kertoo keskustelussa muun muassa ajatuksiaan murteista sekä kielen ja ihmisen minuuden suhteesta. Linnan mukaan ihmisen minuus on suorastaan ”sidottu kieleen”.

Poikkeuksellisen laaja tuotanto

Virtarannat-sivu sisältää kattavan katsauksen Virtarantojen moninaiseen kirjalliseen tuotantoon. Myös Pertti Virtarannan mitalikokoelmaa esitellään.

Pertti Virtaranta syntyi 20. toukokuuta 1918. Virtarannat-sivusto julkaistiin Pertti Virtarannan muistoseminaarin yhteydessä 23. toukokuuta 2018.

Virtarannat – yksissä tuumin (Kotuksen teemakoosteet)

Teksti: Vesa Heikkinen


Palaa otsikoihin