Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Kotuksen uutiset 2018

5.3.2018 10.47

Kielikello 1/2018 ilmestynyt verkossa

Koko verkkolehden sisältö kaikkien vapaasti luettavaksi.

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema Kielikello-lehti on ilmestynyt vuodesta 1968. Joulukussa 2017 ilmestyi lehden viimeinen painettu numero. Ensimmäinen vain verkossa ilmestyvä Kielikello julkaistiin maanantaina 5. maaliskuuta 2018.

Kielikellon logo
Klikkaamalla Kielikellon logoa pääset verkkolehteen.

Lisää lukijoita tavoitettavissa

Muutoksen myötä lehti tulee vapaasti kaikkien luettavaksi. Verkossa ilmestyvä Kielikello kertoo entiseen tapaan kielestä ja kielenkäytön ilmiöistä sekä antaa ohjeita muun muassa työelämän tarpeisiin. Ilmaisena verkkolehtenä se on entistä laajemman lukijakunnan saavutettavissa.

Lehti ilmestyy entiseen tapaan neljä kertaa vuodessa. Ilmestymiskertojen välillä verkkolehdessä voidaan julkaista esimerkiksi ajankohtaiseen kielikeskusteluun liittyviä tekstejä.

Kielikellon laaja arkisto on uudistuksen jälkeenkin käytettävissä. Siinä on monipuoliset hakuominaisuudet, joiden avulla voi etsiä niin yksittäistä artikkelia kuin tiettyyn aihepiiriin liittyviä kirjoituksia.

Haikeutta ja ilahtuneisuutta

Kielikellon päätoimittaja Sari Maamies kertoo, että painetun lehden päättyminen on haikeaa. ”Moni lukija on kertonut jäävänsä kaipaamaan painettua lehteä. Toisaalta on oltu myös ilahtuneita siitä, että verkossa ja maksuttomana lehti on helposti saatavissa.”

Maamiehen mukaan painetusta lehdestä luopuminen on ollut toimituksellekin haikeaa. Verkossa julkaiseminen toki avaa uudenlaisia mahdollisuuksia niin lehden tekijöille kuin lukijoillekin. Kirjoituksista voi esimerkiksi keskustella verkossa, ja kynnys antaa palautetta on ehkä matalampi kuin painetussa lehdessä.

Kielikello
Kotuksen julkaisemien lehtien esittelyPalaa otsikoihin