Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

30.11.2017 13.38

Sanoin saavutettu: näkymiä 2010-lukuun

Kansaa ja kielijulkaisuja, terrorismia ja tekemään alkamista.

Suomi 100
Klikkaamalla kuvaa pääset Suomi 100 -ohjelman sivuille.

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu yhdestoista Sanoin saavutettu -kokonaisuuden vuosikymmensivuista. Tällä kertaa aiheena on 2010-luku. Sivusto on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Sivulla tarkastellaan kielenkäytön, puheiden ja tekstien näkökulmasta vuosikymmentä, jota leimaavat muun muassa terrori-iskut, turvapaikanhakijat ja ilmastonmuutos sekä populismi-, rasismi- ja vihapuhekeskustelut. Vuosikymmeneen mahtuu myös peliteollisuuden nousu Angry Birdseineen sekä sosiaalisen median monipuolistuminen ja sen hyödyntämisen yleistyminen.

Kansa ja muita ajan sanoja

Yksi sivun keskeisistä teemoista on kansan käsite ja sanan monet käyttötavat. Kaikkivaltias kansa esitellään myös vuosikymmenen hahmona.

Sivulla esitellään laajasti muutakin 2010-luvun keskeistä sanastoa. Ajan sanoista pureudutaan esimerkiksi jytkyyn, suppaamiseen ja ilmaveiviin. Nimiosiossa kerrotaan muun muassa nimilakiuudistuksesta ja sukupuolineutraaleista etunimistä.

Kirjoja ja verkkoa

Kielenhuollossa ja -tutkimuksessa riitti tapahtumia. Kotimaisten kielten keskus julkaisi 2010-luvulla useita sanakirjoja ja muita teoksia, ja erityisesti verkkopalveluja lisättiin ja parannettiin. Vuosikymmenen tapauksiin kuuluvat muun muassa laajat genrejulkaisut, Kielitoimiston ohjepankin julkaiseminen verkossa, virkakielikampanja ja digitaalisen Nimiarkiston avaaminen.

Monet muistavat 2010-luvusta vain yhden kielitapahtuman. Vihdoinkin sai alkaa tekemään!

Lapset pitävät hauskaa Hainingin kaupungissa Kiinassa sijaitsevassa Angry Birds -puistossa vuonna 2013. Kuva: Wang Chaoying. Lehtikuva.
Lapset pitävät hauskaa Hainingin kaupungissa Kiinassa sijaitsevassa Angry Birds -puistossa vuonna 2013. Kuva: Wang Chaoying. Lehtikuva.
Sanoin saavutettu: 2010-luku

Palaa otsikoihin