Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

31.10.2017 13.46

Sanoin saavutettu: näkymiä 2000-lukuun

Pätkätöitä ja pandemioita, somea ja sanakirjoja.

Suomi 100
Klikkaamalla kuvaa pääset Suomi 100 -ohjelman sivuille.

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu kymmenes Sanoin saavutettu -kokonaisuuden vuosikymmensivuista. Tällä kertaa aiheena on 2000-luku eli uuden vuosituhannen ensikymmen. Sivusto on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Sivulla tarkastellaan kielenkäytön, puheiden ja tekstien näkökulmasta vuosikymmentä, joka muistetaan terrori-iskuista, sodista, pandemioista, tsunamista, kouluampumisista sekä monista muista lohduttomista tapahtumista. Toki vuosikymmeneen mahtuu paljon myönteistäkin, esimerkiksi Nokian menestystarina ja Lordin euroviisuvoitto.

Yksi sivun keskeisistä teemoista on työn käsitteen muuttuminen. Tähän liittyvät esimerkiksi sellaiset sanat kuin pätkätyö ja prekariaatti.

Sivulla esitellään laajasti muutakin 2000-luvun keskeistä sanastoa. Ajan sanoista pureudutaan esimerkiksi blogiin, konsulttiin ja nörttiin. Sivulla seikkailevat myös Gimmel, Big Brother, Viikinki ja Kanki-Kaikkonen ynnä monet muut.

Nimiosiossa kerrotaan, että Korhonen ohitti Virtasen ja Mohamed Timon. Selvää tehdään siitäkin, miten kuntaliitokset ja muut hallinnolliset muutokset vaikuttivat nimimaisemaan 2000-luvulla.

Kielenhuollossa ja -tutkimuksessa riitti tapahtumia. Uusi kielilaki hyväksyttiin 2003. Vuosikymmenen aikana julkaistiin runsaasti kielipoliittisia ohjelmia sekä uutta kielitieteellistä ja kielenhuollollista kirjallisuutta, myös sanakirjoja. Samaan aikaan valtion tuottavuusohjelma kouraisi Kotustakin.

Ajan hahmoina sivulla esitellään somettajia, kykykilpailutähtiä ja tositelevisiojulkkiksia. Sosiaalinen media ja tositelevisio löivät rajusti läpi Suomessakin 2000-luvulla.

Sanoin saavutettu: 2000-luku

Euroviisuvoittaja Lordi Ateenassa 2006. Kuva: Petros Giannakouris. Lehtikuva.
Euroviisuvoittaja Lordi Ateenassa 2006. Kuva: Petros Giannakouris. Lehtikuva.

Palaa otsikoihin