Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

31.3.2017 11.38

Sanoin saavutettu: näkymiä 1930-lukuun

Lamaa ja luikertelua, sopua ja sotimista.

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu kolmas Sanoin saavutettu -kokonaisuuden vuosikymmensivuista. Tällä kertaa aiheena on 1930-luku. Sivusto on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Sivulla tarkastellaan kielenkäytön näkökulmasta muun muassa lamaa, sovinnollisuutta ja natsismin nousua. Vuosikymmenen uudissanoista käsittelyssä on esimerkiksi neuvola. Sopu-telttaakaan ei unohdeta. Myös Suomisen perhe eri kivoineen sekä hiihtäminen luikerteluine ja muine uusine muotoineen otetaan pohdittaviksi.

Vuosikymmenen hahmona esitellään kielimies E. A. Saarimaa, jonka teos Huonoa ja hyvää suomea (1930) on vahvasti vaikuttanut suomalaiseen kielenhuoltoon. Kokonaisuus sisältää muun muassa nauhoitteen Saarimaan muistotilaisuudesta vuodelta 1966.

Sivun yhteydessä julkaistaan selityksiä 1930-luvulle leimallisten sanojen alkuperästä, esimerkiksi heteka, iskelmä ja muiluttaa. Stadin slangia valottavassa blogissa pureudutaan muun muassa sanoihin bileet ja butilkka.

Sanoin saavutettu: 1930-luku

Äitejä ja lapsia Maitopisaran neuvolassa Hakaniemenranta 4 (?). 1932. Kuva: Olof Sundström. Helsingin kaupunginmuseo.
Äitejä ja lapsia Maitopisaran neuvolassa vuonna 1932. Kuva: Olof Sundström. Helsingin kaupunginmuseo.

Palaa otsikoihin