Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

10.10.2017 10.02

Suomen sana -kilpailun finalistit valittu

Kymmenen sanaa neljänsadanviidenkymmenen sanan joukosta.

Suomen sana -kilpailun kymmenen finalistia on valittu. Kymmenen kärjessä on sekä yleisöäänestyksen suosikkisanoja että Kotuksen asiantuntijoiden valitsemia sanoja. Asiantuntijat valitsivat sanansa yleisön ehdottamien sanojen joukosta.

Kaikkiaan ehdotuksia tuli Twitterin ja verkkolomakkeen kautta noin 600. Ehdotettuja sanoja tai ilmauksia on noin 450.

Suomen sanan valitsee kymmenen finalistin joukosta Kotimaisten kielten keskuksen neuvottelukunta. Suomen sana julkistetaan 5. joulukuuta. Silloin siis paljastetaan, mikä sana kuvaa parhaiten satavuotiasta itsenäistä Suomea.

Suomen sana -kilpailun finalistit. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Suomen sana -kilpailun finalistit.

Kymmenen kärki

Kymmenen finalistia ovat demokratiavaje, elähän, kalsarikännit, löyly, metsä, no niin, perkele, sauna, sinivalkoinen ja sisu. Kaikki ehdotukset ovat luettavissa verkkosivuiltamme.

Kukin ehdotuksista on luettelossa vain kertaalleen, ja eri kirjoitusasuja on tulkittu niin, että kyseessä on yksi ja sama sana (esim. no niin, noni ja noniin > no niin). Yksittäisten sanojen lisäksi ehdotettiin jonkin verran myös laajempia ilmauksia.

Suomen sana -kilpailuun ehdotetut sanat (pdf)
Suomen sana -kilpailun esittely
Sanoin saavutettu - satavuotias Suomi
Vesa Heikkinen: Supliikista kiitos (Kotus-blogi, 10.10.2017)
Suomi 100
Suomen sana -kilpailu on osa Sanoin saavutettu -hanketta, joka kuuluu Suomi 100 -ohjelmaan.

Palaa otsikoihin