Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

3.4.2017 11.50

Suomen sana -kilpailu: jo yli neljäsataa ehdotusta

Ehdotettuja sanoja ovat muun muassa äidinmaito, löyly ja kalsarikännit.

Tammikuun lopussa avattuun Suomen sana -kilpailuun on tullut verkkolomakkeen ja Twitterin kautta yli neljäsataa vastausta. Ehdotuksia on perusteltu monilla eri tavoilla.

Kauniita ja ainutlaatuisia

Joitakin sanoja on ehdotettu muiden ominaisuuksiensa lisäksi sen vuoksi, miltä ne kuulostavat. Hyppyset kuulostaa hauskalta ja kevyeltä, hallanvaara on sointuisa ilmaus ja talvisota sisältää kauneimmat vokaalit a, i ja o. Sanaa löyly perustellaan muun muassa sillä, että sitä eivät muut kuin suomenkieliset opi helposti lausumaan.

Sanat herättävät erilaisia mielikuvia. Äidinmaito on viaton, rakkaudelle ja vauvoille tuoksuva sana. Höyhensaari puolestaan luo kuvan pehmeästä paikasta, jossa on mukava levätä. Virrata taas tuo mieleen niin veden, edistyksen, dynaamisuuden kuin veren virtaamisen elävän ihmisen suonissa.

Ehdotuksia perustellaan myös ainutlaatuisuudella. Juhannusta juhlitaan vain Pohjoismaissa, ja kalsarikännit on melko uniikki käsite. Sisua pidetään niin ainutlaatuisena ja suomalaisena käsitteenä, ettei sitä voi täysin tyhjentävästi edes selittää.

Voittaja selvillä joulukuussa

Kilpailu on osa Kotimaisten kielten keskuksen Sanoin saavutettu -hanketta, joka kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan. Sanoin saavutettu -verkkosivuilla käydään läpi itsenäisyyden vuosikymmenet kielen, kirjoitusten ja puheiden näkökulmasta.

Suomen sana -kilpailun voittaja julkistetaan joulukuussa 2017. Kilpailuun voi osallistua Kotimaisten kielten keskuksen verkkolomakkeella ja Twitterissä tunnisteella #Suomi100sana.

Osallistu Suomen sana -kilpailuun (verkkolomake)

Sanoin saavutettu -sivut

Teksti: Risto Uusikoski


Suomi 100
Klikkaamalla kuvaa pääset Suomi 100 -juhlavuoden sivuille.

Palaa otsikoihin