Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

28.9.2017 14.02

Sanoin saavutettu: näkymiä 1990-lukuun

Lama oli ysärillä tuttu juttu.

Suomi 100

Klikkaamalla kuvaa pääset Suomi 100 -ohjelman sivuille.

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu yhdeksäs Sanoin saavutettu -kokonaisuuden vuosikymmensivuista. Tällä kertaa aiheena on 1990-luku eli ysäri. Sivusto on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Sivulla tarkastellaan kielenkäytön, puheiden ja tekstien näkökulmasta vuosikymmentä, joka muistetaan ainakin lamasta ja jääkiekon maailmanmestaruudesta. Politiikassa sanan säilä viuhui, myös naispresidentistä puhuttiin. Yleisesti ottaen julkinen kielenkäyttö koveni.

Kehitys kehittyi huimaa vauhtia, mikä näkyy uudissanaston runsautena. Sivulla esitellään laajasti ysärin sanastoa. Tarkemmin pureudutaan muun muassa karaokeen, konkurssiin ja kännykkään. Nimiosiossa käydään läpi esimerkiksi sellaisia nimiä kuin Diana ja Estonia. Ajan hahmoina näyttämölle marssitetaan kieleen leimansa lyöneitä julkkiksia, viihdyttäjiä ja fiktiivisiä olentoja. Esiin talutetaan myös sonni, lehmä ja leijona.

Sivulla on runsaasti nostoja ysäriin liittyvistä vanhoista Kotuksen sisällöistä, mutta myös paljon uusia sisältöjä. Sivulla julkaistaan kaksi MTV-akatemian ohjelmaa 1990-luvulta: Sammuvatko Suomen kielet? ja Paikan nimi – paikan muisti.

Sanoin saavutettu: 1990-luku

Mika Häkkinen keskittyy ennen Argentiinan Grand Prix -kilpailua 13.4.1997. Kuva: Hoch Zwei / Lehtikuva.
Mika Häkkiseen on yhdistetty mm. sä-passiivi ja aukio. Kuva: Hoch Zwei. Lehtikuva.


Palaa otsikoihin