Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

21.6.2017 13.48

Sanoin saavutettu: näkymiä 1960-lukuun

Kirjasotia, rötösherroja ja ästeeteen uutiset.

Suomi 100
Klikkaamalla kuvaa pääset Suomi 100 -ohjelman sivuille.

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu kuudes Sanoin saavutettu -kokonaisuuden vuosikymmensivuista. Tällä kertaa aiheena on 1960-luku. Sivusto on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Sivulla tarkastellaan kielenkäytön näkökulmasta muun muassa Hannu Salaman Juhannustansseihin liittyvää kirjasotaa, Suomen Maaseudun Puolueen ja Veikko Vennamon Arkadianmäelle tuomaa ”kansan kieltä” ja protestilauluja. Vuosikymmenen sanoista esittelyssä ovat muun muassa pitsa, tabu ja viestintä.

Kielitoimiston puhelinneuvonnassa kuhinaa aiheutti kuulento. Kielikelloa alettiin julkaista, Nykysuomen sanakirja saatiin valmiiksi ja vuosikymmenen kuumatunteisimman kielikiistan takana oli kysymys siitä, lausutaanko esteetee vai ästeetee. YK:n ensimmäinen paikannimikonferenssi pidettiin ja ruotsinkielistä paikannimistöä suomalaistettiin. Vuosikymmenen hahmona esitellään Matti Sadeniemi.

Sanoin saavutettu: 1960-luku

Auringossa lepäileviä nuoria Merisatamanrannassa vuonna 1967. Kuva: Constantin Grünberg. Helsingin kaupunginmuseo.
Auringossa lepäileviä nuoria Merisatamanrannassa vuonna 1967. Kuva: Constantin Grünberg. Helsingin kaupunginmuseo.

Palaa otsikoihin