Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

31.5.2017 13.57

Sanoin saavutettu: näkymiä 1950-lukuun

Urheilu-uskontoa, manillaköysiä ja nykysuomen sanoja.

Suomi 100
Klikkaamalla kuvaa pääset Suomi 100 -ohjelman sivuille.

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu viides Sanoin saavutettu -kokonaisuuden vuosikymmensivuista. Tällä kertaa aiheena on 1950-luku. Sivusto on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Sivulla tarkastellaan kielenkäytön näkökulmasta muun muassa urheilun merkityksiä ja Helsingin olympialaisia, Nykysuomen sanakirjan ilmestymistä ja kielenhuollon vakiintumista sekä sodanvastaista sotakirjallisuutta. Vuosikymmenen sanoista esittelyssä ovat esimerkiksi missi, rokki ja tarra. Myös uusia nimituulia ja radion kielenhuoltolähetyksiä tutkaillaan. Ajan hahmoina esitellään Helmi ja Pertti Virtaranta.

Sivulta selviää myös, mitä tekemistä Sputnikilla on vitsiniekkojen kanssa, mitä 1950-luvulla elvytettiin ja ketkä purnasivat tähän tapaan: Porvaristo on syönyt meidän lihamme, vasemmisto kaluaa jo luita ja Maalaisliitto katkoo jänteitä.

Sanoin saavutettu: 1950-luku

Helsingin olympialaiset 1952. Kisoja seuraavaa yleisöä Olympiastadionilla. Kuva: Olympia-kuva. Helsingin kaupunginmuseo.
Helsingin olympialaiset 1952. Kisoja seuraavaa yleisöä Olympiastadionilla. Kuva: Olympia-kuva. Helsingin kaupunginmuseo.


Palaa otsikoihin