Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

28.4.2017 13.36

Sanoin saavutettu: näkymiä 1940-lukuun

Korvikkeita ja kielenhuoltoa, hermosotaa ja tippaamista.

Suomi 100
Klikkaamalla kuvaa pääset Suomi 100 -ohjelman sivuille.

Kotuksen verkkosivuilla on julkaistu neljäs Sanoin saavutettu -kokonaisuuden vuosikymmensivuista. Tällä kertaa aiheena on 1940-luku. Sivusto on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Sivulla tarkastellaan kielenkäytön näkökulmasta muun muassa sota-ajan puheita ja radio-ohjelmia sekä propagandaa ja ensimmäistä etunimilakia. Vuosikymmenen uudissanoista pohdittavina ovat esimerkiksi muovi, motti ja tutka. Sekin selviää, mikä kirja kuuluu arvostelijan mukaan ”luonnollisesti ilman muuta jokaisen kodin kirjastoon”.

Sivulla selostetaan niin Kielitoimiston kuin Tippaustoimistonkin (Veikkaus) alkuvaiheita. Vuosikymmenen hahmona esitellään monipuolinen kielimies Lauri Hakulinen.

Sivun yhteydessä julkaistaan selityksiä 1940-luvulle leimallisten sanojen alkuperästä. Sivuun liittyvissä blogeissa tarkastellaan 1940-luvun Stadin slangia ja vuosikymmenen uudenvuodenpuheita. Sivutaanpa blogeissa niin hermosotaa kuin posliininkin merkityksiä.

Sanoin saavutettu: 1940-luku

Evakot ruokailevat metsässä. 18.6.1944. Kuva: Kauko Kivi. Sotamuseo.
1940-lukuun kuuluvat myös evakot. Kuva: Kauko Kivi. Sotamuseo.


Palaa otsikoihin