Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

31.1.2017 13.20

Sanoin saavutettu -sivut avattu

Sivuilla käydään läpi satavuotista itsenäisyyttä kielen, puheiden ja tekstien näkökulmasta.

Osoitteessa www.kotus.fi/sanoinsaavutettu on avattu Sanoin saavutettu ‒ satavuotias Suomi -sivut. Sivuilla käydään läpi itsenäisen Suomen vuosikymmenet kielen, tekstien ja puheiden näkökulmasta 1910-luvulta 2010-luvulle.

Aluksi tarkastellaan 1910-lukua. Jatkossa uusia vuosikymmensivuja julkaistaan kuukausittain.

Sivuilla etsitään vastauksia tällaisiin kysymyksiin: Miten Suomea ja suomalaisuutta on puheissa ja kirjoituksissa sadan vuoden aikana luotu, rakennettu ja puolustettu? Entä mitkä käsitteet ovat olleet milloinkin keskustelun keskiössä?

Uusia sisältöjä

Sanoin saavutettu -sivuston avaamisen yhteydessä Kotuksen verkkosivuilla julkaistaan muitakin uusia sisältöjä. Kotuksen johtaja Ulla-Maija Forsberg aloittaa kirjoittamisen Kotus-blogissa. Hänen ensimmäinen kirjoituksensa käsittelee 1910-luvun slangia.

Sivuilla julkaistaan samalla selityksiä itsenäisyyteen liittyvien sanojen alkuperästä. Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä -palstalla vastataan muun muassa kysymyksiin itsenäisyys-, tasavalta- ja presidentti-sanojen juurista.

Myös somessa

Sanoin saavutettu -sivuilla hyödynnetään Kotuksen laajoja aineistoja. Myös uusia sisältöjä julkaistaan.

Kansalaiset pääsevät osallistumaan sisältöjen ideointiin ja teemoista käytävään keskusteluun Kotus-blogissa ja Kotuksen Twitter-tileillä (tunniste #sanoinsaavutettu). Palautetta sivujen toimittajille voi lähettää myös verkkolomakkeella.

Suomen sana -kilpailu

Kotus etsii vuoden aikana satavuotiasta Suomea parhaiten kuvaavia sanoja. Sanoja voi ehdottaa verkkolomakkeella ja Twitterissä (tunniste #Suomi100sana).

Suomen sana -kilpailun voittaja julkistetaan joulukuussa 2017. Vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Sanoin saavutettu -aloitussivu
Sanoin saavutettu: 1910-luku
Osallistu Suomen sana -kilpailuun (verkkolomake)
Ulla Maija-Forsberg: Stadin slangi 1910-luvulla (Kotus-blogi 31.1.2017)
Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä

Suomi 100
Klikkaamalla kuvaa pääset Suomi 100 -sivuille.


Palaa otsikoihin