Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

2.2.2017 13.58

Säädöskielen ohjesivut julkaistu

Lainvalmistelijoille tarkoitettua sivustoa päivitetään jatkuvasti.

Säädöskielen ohjeita. Kuva: Poutapilvi.

Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla on avattu Säädöskielen ohjeita -sivusto. Pikaosoite on www.kotus.fi/saadoskielenohjeita.

Sivustolta saa tietoa siitä, millaiset seikat vaikeuttavat ja mitkä taas helpottavat säädöstekstin ymmärtämistä. Esimerkit täydentävät Lainkirjoittajan oppaan ohjeita hyvästä säädöskielestä.

Sivuston ovat laatineet Kotuksen erityisasiantuntijat Aino Piehl ja Matti Räsänen. Oikeusministeriön laintarkastusyksikkö on auttanut esimerkkien löytämisessä.

Asiallisesti, selkeästi, ymmärrettävästi

Viranomaisten kielenkäyttö perustuu pitkälti lain kirjaimeen. Kansalaisten oikeusturvan ja hallinnon sujuvuuden kannalta on tärkeää, että myös säädöskieli täyttää hallintolain vaatimukset. Siksi ohjesivuilla on ohjeita asiallisen, selkeän ja ymmärrettävän säädöskielen kirjoittamisesta.

Sivusto on tarkoitettu lainvalmistelijoille. Sitä päivitetään jatkuvasti uusin aihepiirein ja esimerkein. Uusia esimerkkejä voi myös ehdottaa sivuston ylläpitäjille verkkolomakkeella.

Säädöskielen ohjeita
Ehdota uusia sisältöjä säädöskielen ohjesivuille (verkkolomake)

Palaa otsikoihin