Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2017

24.11.2017 12.22

Kielen ilo -seminaari herätti tunteita laidasta laitaan

Kielilautakuntien järjestämässä seminaarissa viitottiin, puhuttiin, soitettiin ja laulettiin monilla eri kielillä.

Suomen kielen lautakunta sekä ruotsin kielen, saamen kielten, romanikielen ja viittomakielten lautakunnat järjestivät yhteisen Kielen ilo -seminaarin torstaina 23. marraskuuta. Helsingin yliopistolla pidetty seminaari juhlisti 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kieliä ja iloa, jota kielet käyttäjilleen tuottavat.

Seminaarin puhuttuihin ja viitottuihin esityksiin oli yhdistetty soittoa, laulua ja videoita. Esitykset herättivät tunteita ilosta liikutukseen. Janne Kankkosen ja Gavin Lilleyn viittomakielinen stand up -esitys upposi yleisöön, ja Pauliina Feodoroff piti puhuttelevan esityksen kolttasaamelaisten asemasta itsenäisessä Suomessa.

Kielen ilo -seminaarin yleisöä. Kuva: Suvi Syrjänen, Kotus.
Kielen ilo -seminaarin yleisöä. Kuva: Suvi Syrjänen, Kotus.

Lopuksi yleisö sai kysyä kielilautakuntien edustajilta. Kysymyksiä oli saanut lähettää myös etukäteen Kotuksen verkkosivuilla. Keskusteluun päätyivät muun muassa kysymykset selkokielestä, kieliteknologiasta, omankielisistä tv-uutisista ja vähemmistökieli-sanan käytöstä. Kielipoliittiset teemat nousivat vahvasti esiin.

Loppusanoissa tilaisuuden juontaja Lari Kotilainen toivotti Suomen kielten iloa kaikille ja huomautti, että oman kielen lisäksi iloita voi muidenkin kielistä. Seminaarista tviitattiin Twitterissä aihetunnisteilla #kielenilo, #sprakgladje ja #Suomi100. Osa tilaisuuden esitelmistä julkaistaan myöhemmin kotus.fi-sivustolla.

Kielen ilo -seminaarin ohjelma

Kotimaisten kielten keskuksen kielilautakunnat


Teksti: Suvi Syrjänen ja Risto Uusikoski

Muokattu 1.12. Videon uusi versio lisätty.

Palaa otsikoihin