Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2016

15.12.2016 9.12

Asutusnimihakemisto nyt verkossa

Hakemistossa on yli 20 000 asutusnimeä.

Asutusnimihakemisto julkaistaan ensimmäistä kertaa vapaasti luettavana. Hakemisto on ilmestynyt aiemmin maksullisena sähköisen Kielitoimiston sanakirjan yhteydessä. Se on julkaistu vuonna 1990 myös painettuna kirjana Alastarolla Ylistarossa. Suomen asutusnimet ja niiden taivutus.

Jatkuvasti päivitettävästä hakemistosta voi tarkistaa muun muassa nykyisten kuntien nimet, niiden taivutuksen (sanotaanko Pyhännällä vai Pyhännässä) sekä kuntien nimistä johdetut asukkaannimitykset (pyhäntäläinen t. pyhäntäinen). Hakemistossa on kuntien nimien lisäksi runsaasti kylien, kyläkuntien, kaupunginosien, osa-alueiden ja asuinalueiden nimiä.

Hakemiston aineistoa on kerätty 1970-luvulta alkaen. Tärkeimpänä lähteenä ovat Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkiston kunnittaiset paikannimikokoelmat. Vuonna 2015 järjestettiin kunnille nimiä koskeva kysely, jonka kautta saatua runsasta palautetta viedään hakemistoon jatkuvasti lisää.

Asutusnimihakemiston esittely

Asutusnimihakemisto. Kuva: Poutapilvi.
Klikkaamalla kuvaa pääset Asutusnimihakemistoon.


Palaa otsikoihin