Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2016

5.10.2016 11.08

Verkkosivuillamme nyt uusia tiedonhakutehtäviä

Aiemmista tehtävistä on saatu kiittävää palautetta.

Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla on julkaistu toinen erä tiedonhakutehtäviä eli tusinat 4–6 . Tehtävät on tarkoitettu erityisesti koululaisille ja opiskelijoille, mutta niistä on iloa ja hyötyä kaikille, joita kielitieto ja Kotuksen verkkopalvelut kiinnostavat.

Tiedonhakutehtävät ohjaavat sekä löytämään tietoa että arvioimaan sitä. Olennaista on oppia hoksaamaan myös löydetyn tiedon ja tekstin laji.

Aivan huippuja!

Äidinkielenopettajat ja koululaiset ovat ottaneet tiedonhakutehtävät laajasti vastaan, ja palaute on ollut kiittävää. Tehtävät ovat osoittautuneet sopivan haasteellisiksi. Tässä joitakin palautteita:

  • Olen todella iloinen, että näitä tehtäviä on luotu. Yliopisto-opettajana saa niin harvoin käyttöön valmista oppimateriaalia, että tämä todella ilahduttaa!
  • Kiitos tästäkin, ihana Kotus! Onpa helppoa opastaa nuoria käyttämään teidän palvelujanne, koska elätte ajassa ja tarjoatte kaiken kovin nykyaikaan sopivalla tavalla!
  • Kiitos – näille tehtäville on varmasti käyttöä! Kielitoimiston ohjepankki sekä sanakirja ovat lukiolaisillamme aktiivisessa käytössä, mutta näiden tehtävienne avulla avautuu hienosti uusia käyttömahdollisuuksia.
  • Hyviä tehtäviä olette laatineet :) Nämä sopivat sekä tuoreille lukiolaisille että suomen kieltä tutkiskeleville abiturienteille.
  • Kiitos tehtävistä, ne ovat aivan huippuja!
  • Hyviä tehtäviä ja sopivat myös yliopistotasolle! Ja tokihan tulevien opettajien on hyvä tutustua niihin.
  • Onpa mainiota, että rakensitte tällaisen suoraan oppituntikäyttöön sopivan tehtäväpaketin! Se on lukion ÄI2-kurssille todella hyvin sopiva. ÄI1:llä opiskeltiin tiedonarvioinnin ja -haun perusasioita ja ÄI2:lla perehdytään kielen ilmiöihin, joista myös puhutaan ja kirjoitetaan. Kotuksen tehtäväpaketti toimii mainiota apuna.

Jatkoa seuraa

Tiedonhakutehtäviä julkaistaan näillä näkyminen kaikkiaan kaksitoista tusinaa. Seuraava kokonaisuus julkaistaan marraskuussa.

Opettajilla on mahdollisuus tilata vastaukset tiedonhakutehtäviin verkkolomakkeella. Samaa lomaketta käyttämällä on mahdollista antaa myös kehittämisehdotuksia ja muuta palautetta tehtävistä.

Tähän mennessä vastauksia on pyytänyt noin 80 opettajaa. Heille lähetetään automaattisesti myös uusien tiedonhakutehtävien vastaukset.

Teksti ja kuva: Vesa Heikkinen

Tiedonhakutehtävät (aloitussivu)
Tiedonhakutehtävät: Neljäs tusina
Tiedonhakutehtävät: Viides tusina
Tiedonhakutehtävät: Kuudes tusina

Vastaa, pohdi, tutustu! Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.


Palaa otsikoihin