Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2016

14.6.2016 9.38

Uusi Kielikello: Kotuksen aineistopalvelut kehittyvät

Kotuksen arkistot muuttuvat vaiheittain avoimiksi sähköisiksi aineistoiksi.

Kielikello 2/2016 kansi
Kielikellon 2/2016 kansi.

Näin kertoo Kotuksen aineistoasiantuntija Toni Suutari uudessa Kielikello-lehdessä (2/2016). Kansallista kulttuuriperintöä on digitoitu sähköiseen muotoon jo pitkän aikaa, ja uutta tietoa kartutetaan samanaikaisesti.

Kotuksen aineistot palvelevat jatkossa entistä paremmin suurta yleisöä. Parhaillaan on esimerkiksi käynnissä Nimiarkiston paikannimikokoelmien digitalisointihanke. Hankkeessa hyödynnetään myös yleisön osallistamista, sillä kunnat ja kansalaiset otetaan mukaan uuden paikannimitiedon keräämiseen.

”Osallistamista ja vuorovaikutusta on ajatuksena hyödyntää Nimiarkiston digitalisointihankkeen lisäksi laajemminkin, jotta Suomen keskeisen kieliperinnön dokumentointi jatkuisi katkeamattomana myös tulevina vuosina”, kirjoittaa Suutari.

Uusi Kielikello-lehti ilmestyi 13. kesäkuuta. Lehdessä on paljon muutakin ajankohtaista kieliasiaa muun muassa nimistä ja yleiskielen seurantatalkoista.

Kielikellon verkkosivut

Vapaasti luettavat artikkelit Kielikellon verkkosivuilla:

Toni Suutari: Kohti avoimia ja osallistavia aineistopalveluja
Riitta Korhonen: Pohdintaa ja paheksuntaa – yleiskielen seurantatalkoiden havaintoja


Palaa otsikoihin