Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2016

1.6.2016 10.53

Sukunimiä kannattaa taivuttaa Kotuksen ohjeiden mukaan

STT alkaa taivuttaa sukunimet henkilön toiveen mukaan.

STT on muuttanut linjaansa sukunimien taivuttamisessa. Kalevan uutisen (29.5.2016) mukaan STT alkaa taas taivuttaa sukunimet henkilön toiveen mukaan silloin, kun suvussa on käytössä kieliopista poikkeava taivutustapa ja kun tuo taivutustapa on STT:n tiedossa.

Käytännössä STT:n uusi linjaus tarkoittaa muun muassa sitä, että STT:n uutisissa taivutetaan tästedes Orpo : Orpon. Kotuksen suosituksen mukaan sukunimi taipuu ensisijaisesti kuten vastaava yleissana orpo : orvon. Orpon-taivutus on harvinaisempi alueellinen taivutustapa.

Sukunimet taipuvat kuten vastaavat yleissanat

Pääsääntö on, että sukunimi taipuu samoin kuin vastaava yleissana, esimerkiksi Virta : Virran, Kirves : Kirveen. Yksityiselämässä kukin voi taivuttaa nimeään haluamallaan tavalla, mutta julkisessa viestinnässä yksinkertaisinta on, että nimet taipuvat mahdollisimman säännönmukaisesti.

Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltajien mukaan käytäntö menee kovin hankalaksi, jos mediassa ruvetaan esimerkiksi käyttämään saman sukunimen kantajista monia taivutustapoja. On vaikea tietää, miten kutakin nimeä tai kunkin henkilön nimeä taivutetaan.

STT perustelee blogissaan, että se poikkeaa Kotuksen suosituksista joissakin käytännöissään siksi, että ”uutiskiireessä ei kannata käyttää aikaa ihmettelyyn”. Tällä perusteella yksinkertaisinta olisi nimenomaan taivuttaa sukunimiä systemaattisesti yleissanan mukaan.

Suositeltavat sukunimien taivutusmuodot ovat helposti tarkistettavissa Kotuksen julkaisemasta sukunimien taivutusluettelosta.

Sukunimien taivutus (Kotuksen julkaisu)
STT:n blogi #Soritästä, Kotus – Myös STT palaa Orpon-taivutukseen


Palaa otsikoihin