Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2016

21.1.2016 11.32

Kielineuvonnan vuosikymmenet Aristoteleen kantapäässä

Yle Radio 1:n ja Kielitoimiston yhteistyönä syntynyt kuulokuvasarja ”Kielineuvonnan vuosikymmenet” alkaa.

70-vuotias Kielitoimisto ja 10-vuotias Aristoteleen kantapää juhlivat pyöreitä vuosia kuulokuvasarjan merkeissä. Kotimaisten kielten keskuksen ja Ylen yhteistuotantona laadittu Kielineuvonnan vuosikymmenet esittelee Kielitoimiston puhelinneuvonnassa eri vuosikymmenillä käsiteltyjä kysymyksiä 1940-luvulta 2000-luvulle.

Sarja esitetään seitsemänä jaksona Yle Radio 1:n Aristoteleen kantapäässä 27. tammikuuta alkaen. Kuukausittain kuullaan uusi jakso, jossa kussakin käsitellään yhtä vuosikymmentä ja tuon ajan suosittuja tai päivänpolttavia kielikysymyksiä. Ensimmäisessä, 40-luvulle sijoittuvassa osassa muistellaan muovin syntyä.

Kielineuvontaa ennen ja nyt

Kuulokuvasarjaa on suunniteltu Kielitoimistossa viime syksystä lähtien. Yksi käsikirjoittajista on vuodesta 1987 Kielitoimiston neuvontapuhelimeen vastannut Riitta Eronen. Vaikka pian kuultavassa radiosarjassa luodaan katsaus menneisyyteen, Erosen mukaan kielikysymyksille ei näy loppua tulevaisuudessakaan.

– Ihmisten kiinnostus kieleen säilyy vuodesta toiseen. Ja jatkuvasti tulee uusia ilmiöitä, jotka synnyttävät uusia kielikysymyksiä. Aina riittää pohdittavaa! Kielineuvonnasta saatava hyöty on molemminpuolista: kysyjä saa avun pulmaansa ja me neuvojat saamme yhteyden ulkomaailmaan, asiakkaisiin ja heidän kieliongelmiinsa.

Pienistä kysymyksistä laajempiin kokonaisuuksiin

Perusasetelma puhelinneuvonnassa on säilynyt ennallaan, mutta Riitta Eronen kertoo, että kysymysten luonne on muuttunut jonkin verran.

– Aikaisemmin kysyttiin paljon oikeinkirjoitusasioita, kuten taivutuspäätteen lisäämistä numeroon. Nykyisin näitä kysymyksiä esitetään vähemmän, koska tarjolla niin paljon hyviä aineistoja – esimerkiksi Kielitoimiston ohjepankki ja Kielitoimiston sanakirja – joista tällaiset asiat on helppo tarkistaa. Kysymykset ovat muuttuneet laajemmiksi, ja ne vaativat enemmän soveltamista.

Veikeää ja vakavaa kieliasiaa

Pian alkava radiosarja johdattaa kuulijat muun muassa olympialaisiin, kuulennolle ja millenniumin aikaan eli vuosituhannen vaihteeseen.

– Toivottavasti sarjastamme välittyisi kuulijoille kaikki se innostus ja hauskuus, joka kieleen liittyy. Myös kielen yhteiskunnallisuus kuuluu sarjassa, sillä kieli on aina mukana kaikessa, mitä sitten tapahtuukin.

Teksti: Riina Klemettinen

Ohjelmasta Ylen sivuilla
Kielitoimiston historiasta Kotuksen sivuilla

Palaa otsikoihin