Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2015

25.9.2015 12.22

Kääntäjäseminaari: Suomen kielen huollon asema turvattu Ruotsissa

Ruotsinsuomalainen kielenhuolto viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuotta.

Riina Heikkilä 24.9.2015. Kuva: Maarit Laitinen, SKTL.
Riina Heikkilä 24.9.2015 Helsingissä. Kuva: Maarit Laitinen, SKTL.

Näin kertoi kielenhuoltaja Riina Heikkilä suomalais-ruotsalaisessa kääntäjäseminaarissa 24. syyskuuta. Heikkilä toimii kielenhuoltajana Kielineuvostossa (Språkradet), joka huoltaa ja kehittää naapurimaassa käytettävää suomen kieltä eli ruotsinsuomea.

”Olemme tyytyväisiä siihen, että suomen kielen huolto Ruotsissa on turvattu.”

Kiinnostusta suomen kieleen

Suomi on virallinen vähemmistökieli Ruotsissa, ja kielen puhujia on naapurimaassamme noin 300 000. Tilanne on valoisa siinäkin mielessä, että kiinnostusta suomen kieleen näyttää tällä hetkellä olevan.

Heikkilä kertoi, että naapurissamme suomea opetetaan kolmessa yliopistossa ja useissa kunnissa on suomenkielinen tiedottaja tai koordinaattori. Suomen kielellä voi opiskella myös äidinkielen opettajaksi.

Jo 40 vuotta ruotsinsuomen kielenhuoltoa

Ruotsinsuomalainen kielenhuolto viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuotta. Heikkilän työpaikan Kielineuvoston edeltäjänä toimi Ruotsinsuomalainen kielilautakunta vuosina 1975–2006. 

Lautakunta perustettiin aikoinaan käytännön tarpeeseen. Etenkin sodanjälkeisen muuttoliikkeen vuoksi tuli tarve luoda ja kehittää uutta ruotsinsuomalaista sanastoa ja termistöä.

Kielineuvosto jatkaa lautakunnan työtä ja tekee paljon yhteistyötä muun muassa Kotimaisten kielten keskuksen kanssa. Kielineuvostossa työskentelee suomen kielen huoltajia ja termiryhmä.

Suomalais-ruotsalainen kääntäjäseminaari järjestettiin 24.–25.9. Helsingissä. Seminaarissa puhui muun muassa kääntäjiä, kielenhuoltajia, tutkijoita ja opettajia useista aihepiireistä.

Teksti: Hanna Hämäläinen
Kuva: Maarit Laitinen, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto


Palaa otsikoihin