Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2015

23.11.2015 11.38

”Sana maakunta on entuudestaan tuttu ja ymmärrettävä”

Kotus suosittaa sanaa maakunta tulevien itsehallinnollisten alueiden yleisnimeksi.

Kotimaisten kielten keskus on antanut lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle tulevien itsehallinnollisten alueiden nimistä. Alueiden yleisnimeksi Kotus suosittaa sanaa maakunta. Erisnimiksi lausunnossa suositetaan nykyisten maakuntien nimiä ja maakunta-perusosaa (esimerkiksi Varsinais-Suomen maakunta).

”Sana maakunta on entuudestaan tuttu ja ymmärrettävä. Se säilyttää yhteyden kuntiin ja yhteiseen identiteettiin, koska maakunnat rakentuvat kunnista”, lausunnossa todetaan. ”Kun hallintoa modernisoidaan, on olennaista käyttää tuttuja termejä ja maantieteellisiä nimiä.”

Itsehallinnollisia alueita perustetaan 18

Lausunto annettiin 19.11. Jo aiemmassa lausunnossaan 28.10. Kotus totesi, että sana itsehallintoalue ei sovi aiottuun tarkoitukseen. Termi on pitkä, eikä siitä voi muodostaa luontevaa nimeä. Kansainväliselle yhteisölle termi voi lisäksi antaa väärän kuvan alueiden luonteesta.

Itsehallinnollisia alueita perustetaan 18. Uudistuksen edetessä ja hallinnollisen rakenteen tarkentuessa voi tulla vielä uusia nimeämistarpeita, ja Kotus osallistuu tulevaisuudessakin mielellään nimien ja termien pohdintaan.

Lausunto tulevien itsehallinnollisten alueiden nimistä (19.11.2015)


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången