Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2015

14.12.2015 11.01

Ruotsalaismurteiden sanakirja laajenee: lähes 17 000 uutta sanaa

Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjasta (Ordbok över Finlands svenska folkmål) on julkaistu verkossa jakso L–O.

Verkkosanakirjassa ovat siten saatavilla kaikki sana-artikkelit väliltä A–O. Verkossa on nyt kaikkiaan 68 500 sana-artikkelia.

Uusien artikkeleiden joukossa on myös sellaisia, joita ei ole ollut sanakirjan painetussa versiossa. Jatkossa sanakirjasta julkaistaan verkossa noin 2 000 uutta sana-artikkelia vuosittain.

Murteiden aarrearkku avautuu

Verkossa julkaiseminen tarkoittaa sitä, että suomenruotsalaisen kansankielen aarrearkku avautuu laajalle yleisölle. Verkkosanakirja tarjoaa monenlaisia hakumahdollisuuksia, ja linkkien avulla on kätevä liikkua sana-artikkelista toiseen.

Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjassa selitetään myös monia lainasanoja. Tällaisia ovat esimerkiksi suomesta lainatut kova (< kova), madla (< madella), mecka (< mekko) ja nirsog (nirso) sekä amerikanenglannista lainatut money ja office.

Toimitustyötä vuodesta 1959

Sanakirjan toimitustyö alkoi vuonna 1959. Sanakirja perustuu vuosina 1860–1970 kerättyihin noin miljoonaan sanalippuun. Sanakirjassa selvitetään kattavasti Pohjanmaan, Turunmaan, Ahvenanmaan ja Uudenmaan ruotsalaismurteiden sanasto.

Sanakirjaa toimitetaan Kotimaisten kielten keskuksessa. Kustantaja on Svenska litteratursällskapet i Finland.

Sanakirja verkossa: Ordbok över Finlands svenska folkmål
Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjan esittely


Palaa otsikoihin