Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2015

9.4.2015 9.50

Kotus: uusitut verkkosivut, uusi Kielitoimiston ohjepankki

Kotimaisten kielten keskus parantaa verkkopalvelujaan. Keskuksen uudet verkkosivut otetaan käyttöön, ja Kielitoimiston ohjepankki avautuu.

Kieli- ja nimiohjeet ovat 9. huhtikuuta 2015 alkaen vapaasti luettavissa Kielitoimiston ohjepankissa osoitteessa www.kielitoimistonohjepankki.fi. Samalla julkaistaan Kotuksen uudistettu verkkosivusto www.kotus.fi.

Kielitoimiston ohjepankki sisältää keskeisimmät kieli- ja nimiohjeet muun muassa Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta, Kielitoimiston nimioppaasta ja Kielitoimiston kielioppioppaasta. Ohjeita on tällä hetkellä runsaat 400.

Verkkosivuilla laajasti kielitietoa

Uusitulla verkkosivustolla pyritään palvelemaan Kotimaisten kielten keskuksen asiakkaita entistäkin paremmin. Sivusto sisältää runsaasti ajankohtaista tietoa muun muassa kielenhuollosta, sanakirjoista, kielipolitiikasta ja murteista sekä eri kielistä ja kielimuodoista. Sivustolla ilmestyy myös kielikolumneja ja Kotus-blogi.

Kotuksen verkkosivusto esittelee ja tarjoaa selkeästi Kotuksen moninaisia palveluja: kirjasto- ja arkistopalveluja, koulutusta, virkakielipalveluja ja niin edelleen. Sivusto on kaksikielinen (suomi ja ruotsi), ja perustiedot annetaan myös englanniksi.

Uusi rakenne, uusia sisältöjä

Kotuksen verkkosivujen rakennetta ja hakutoimintoja on uudistettu niin, että sivuston käyttäjät löytävät etsimänsä asiat entistä helpommin. Uudistuksessa on ollut yhtenä lähtökohtana tekstilajiajattelu.

Sivustolla ovat omissa osioissaan jatkuvasti päivittyvät kolumnit, blogit, uutiset ja muut ajankohtaismateriaalit (Nyt-osiossa) sekä palvelutiedot ja ohjetiedot. Laaja kokonaisuus on myös Kielitietoa-osio, johon on koottu paljon perustietoa eri kielistä ja kielimuodoista sekä kielenhuollosta ja kielipolitiikasta. Julkaisut, sanakirjat ja aineistot esitellään omissa osioissaan.

Kokonaan uudenlainen palvelumuoto on käyttäjäryhmittäin tarjoiltavat vinkkisivut, joille kootaan Kotuksen monipuolisista verkkosisällöistä kutakin ryhmää kiinnostavia tärppejä. Käyttäjäryhmiksi on määritelty viranomaiset, tutkijat, tekstiammattilaiset sekä opettajat ja opiskelijat. Toki nämä vinkkisivut tarjoavat kiinnostavia sisältöpoimintoja muillekin sivuston käyttäjille.

Sivusto tarjoaa jatkuvasti myös uusia sisältöjä. Nyt käyttäjillä on mahdollisuus tutustua esimerkki uuteen verkkonäyttelyyn Nimiarkisto 100 vuotta sekä Kysymyksiä ja vastauksia -sivuihin, joilla ratkotaan murteisiin ja sanojen alkuperään liittyviä kysymyksiä.

”Kielityötä kaikkien parhaaksi”

”Kotimaisten kielten keskus tekee kielityötä kaikkien parhaaksi”, toteaa Kotimaisten kielten keskuksen johtaja, professori Pirkko Nuolijärvi. Kotuksen työn tuloksia saatetaan yhä laajemmin kaikkien ulottuville verkon kautta. Verkkosivustoa kehitetään koko ajan ja Kielitoimiston ohjepankkiin lisätään uusia ohjeita.

Nuolijärvi kirjoittaa Kotus-blogissa, että verkko on keskeinen kanava. Sitä kautta tieto leviää nopeasti.

Kotus on luonnollisesti läsnä suomalaisten elämässä monin muinkin tavoin. ”Missä vain on kysymys kielestä, siellä on pian myös Kotus!

Teksti: Vesa Heikkinen


Palaa otsikoihin