Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2015

8.10.2015 9.38

Kotus emännöi eurooppalaista kielikonferenssia

Paikalla on kymmenittäin asiantuntijoita Euroopan eri maista.

Helsinkiin kokoontuu 7.–9. lokakuuta noin kuusikymmentä kieliasiantuntijaa eri puolilta Eurooppaa EFNILin konferenssiin. EFNIL on Euroopan kansallisten kielentutkimuslaitosten verkosto.

Konferenssin järjestelyistä vastaavat Kotimaisten kielten keskuksen johtaja Pirkko Nuolijärvi ja kielenhuoltaja Anna Maria Gustafsson. Kotuksen asiantuntijat Aino Piehl ja Eivor Sommardahl pitävät konferenssissa esitelmän. Kaikkiaan esitelmiä on parikymmentä.

”Työ ei pääty koskaan”

Konferenssin teemana on tänä vuonna julkishallinnon kielenkäyttö. Näkökulmina ovat muun muassa EU-kieli, kääntäminen ja virastojen verkkosivujen saavutettavuus. Konferenssissa keskustellaan myös eri maissa toteutetuista hankkeista virkakielen selkeyttämiseksi.

”Tehtävää on paljon, koska tekstejä ja toimintaa on runsaasti", kertoo Pirkko Nuolijärvi Kotus-kolumnissaan.

”Tämänkaltainen työ ei pääty koskaan, mutta on ollut miellyttävää havaita, että viranomaisten ja asiakkaiden vuorovaikutuksen parantamiseen paneudutaan nykyään tosissaan monissa maissa. Ei vähiten Suomessa.”

Mikä EFNIL?

EFNIL on Euroopan kansallisten kielentutkimuslaitosten verkosto. Lyhenne tulee englanninkielisestä nimestä European Federation of National Institutions for Language.

Kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa on Kotimaisten kielten keskuksen kaltaisia kielilaitoksia, joiden tehtävänä on muun muassa opastaa kielenkäyttäjiä ja huolehtia maiden virallisista kielistä. EFNIL antaa jäsenlaitoksille mahdollisuuden tiedon ja kokemusten vaihtoon sekä yhteisiin keskusteluihin muun muassa kielipolitiikasta.

EFNIL perustettiin Tukholmassa 2003. Jäsenorganisaatioita on yli kolmekymmentä. Verkosto järjestää joka vuosi konferenssin jossain jäsenmaassaan. Samassa yhteydessä pidetään verkoston kokous.

Konferenssin verkkosivut (EFNIL)
EFNILin verkkosivut

Kielipolitiikasta Kotuksen verkkosivuilla

Pirkko Nuolijärven kolumni Kotuksen verkkosivuilla

Teksti: Vesa Heikkinen


Palaa otsikoihin