Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2015

18.12.2015 11.39

Kielikello 4/2015 ilmestynyt

Uudessa numerossa asiaa muun muassa sanakirjatyöstä ja Kielitoimiston juhlavuodesta.

Kielikello 4/2015

Kielitoimiston 70-vuotisjuhlavuoden kirjoitussarjan viimeisessä osassa päätoimittaja Eija-Riitta Grönros kertoo nykykielen sanakirjatyöstä ja Kielitoimiston sanakirjasta. Sanakirjaa voidaan päivittää entistä useammin, kiitos sähköisen muodon. Päivitys vaatii sanakirjan aineistona olevan sanastotietokannan jatkuvaa täydentämistä, mihin liittyy olennaisesti sanojen keruu eli sanastus. Mitä kaikkea tuohon työhön liittyy, selviää tästä lehdestä.

Sanatietokantaa hyödynnetään eri tavoin, esimerkiksi siten, että Kotuksen verkkosivuilla julkaistaa säännöllisesti kokoelma vuoden sanoja. Tässä lehdessä kerrotaan uusimmasta kokoelmasta eli vuoden 2015 sanoista halpuutuksesta reiluutukseen.

Sanakirjoja nykysuomesta

Vuosi sanoina: halpuuttamisesta reiluuttamiseen

Lue myös

Virkakielikampanjaan palataan siihen liittyvien palkittujen Onnistumistarinoiden myötä.  Onnistumistarinoita löytyy myös muualta kuin Suomesta, kuten saadaan lukea Puolan virkakielen huollosta kertovasta artikkelista.

Ammattikorkeakoulujen viestinnän opettajat muistuttavat, että työssä tarvittavat suomen kielen taidot pitää saada opintojen yhteydessä. Kieli- ja viestintätaito on osa ammattitaitoa.

Perusasiaa-palstalla annetaan ohjeita siitä, miten erisnimen yhteydessä käytetään yhdysmerkkiä. Se selventää merkitystä esimerkiksi sellaisissa tapauksissa kuin Amerikan-matka ja Tukholman-lento.


Palaa otsikoihin