Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uutiset 2015

23.6.2015 15.46

Kesän Kielikello-lehdessä asiaa nimistä ja normeista

Kielikellon 2/2015 artikkeleissa keskitytään laajasti nimiin, mutta mukana on asiaa myös kielenhuollon normeista, muun muassa vastaus seuraavaan kysymykseen: Sopiiko sanoa ”rakastan uida” vai ainoastaan ”rakastan uimista”?

Uimarannalla. Kuva: Kuva-Plugi.
”Rakastan uida” vai ”rakastan uimista”? Kuva: Kuva-Plugi.

Kielikello-lehden numero 2/2015 ilmestyi juhannuksen alla. Lehden teemana ovat nimet. Esimerkiksi artikkelissa ”Nimistönhuolto − kieltä, kulttuuria ja kansainvälistä yhteistyötä” Sirkka Paikkala kertoo nimistönhuollon laajasta kentästä. Lehdestä voi lukea myös niin pysäkkien ja Linnanmäen laitteiden nimistä kuin viranomaisten nimien suunnittelustakin. Lisäksi luodaan katsaus Nimiarkiston satavuotiseen historiaan.

Mukana on myös paljon asiaa kielenhuollosta. Riitta Korhosen ja Sari Maamiehen artikkelissa ”Kieliopillisten vaihtoehtojen välissä – tiukkoja ja väljiä normeja” kerrotaan uuden Kielitoimiston kielioppioppaan ohjeista ja niiden taustoista. Osa yleiskielen normeistahan on ehdottomia, ja osassa vaihtelu on vapaata. Mutta voiko sanoa ”rakastan uida”, vai onko ainoastaan ”rakastan uimista” käypä ilmaus? Uudistetun normin mukaan tämä rakenne kuuluu yleiskielen rajatapauksiin ja sen käyttö neutraalissa asiatekstissä saattaa herättää kielteistä huomiota.

Kielikello 2/2015
Klikkaamalla kuvaa pääset Kielikello-lehden verkkosivuille.

Sirkka Paikkala: Nimistönhuolto − kieltä, kulttuuria ja kansainvälistä yhteistyötä (Kielikello 2/2015)
Riitta Korhonen ja Sari Maamies: Kieliopillisten vaihtoehtojen välissä – tiukkoja ja väljiä normeja (Kielikello 2/2015)


Palaa otsikoihin