Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Verkkokurssi oikeinkirjoituksesta itsenäiseen opiskeluun

27.10.2014

Oikeinkirjoitustaitojaan voi nyt vetreyttää Kielitoimiston verkkokurssilla itseopiskeluna. Kurssilla pääsee tutustumaan ajantasaisiin oikeinkirjoitusohjeisiin ja tekemään harjoituksia silloin kun kirjoittajalle parhaiten sopii.

Uusimmat suositukset näkyvät kurssissa

Kurssia on ollut tekemässä muiden muassa kouluttaja Laura Niemi. Hän kertoo sen sopivan erityisesti niille, jotka haluavat päivittää tietämystään mutta eivät voi irrottautua työstään koko päivän kasvokkaiskurssille.

”Verkkokurssi on uusimpien oikeinkirjoitussuositusten mukainen. Esimerkiksi suomen kielen lautakunnan alkuvuoden päätökset näkyvät kurssin esimerkeissä ja harjoituksissa. Silloinhan päätettiin vaikkapa se, että filee- ja pyree-sanat voi kirjoittaa myös file ja pyre ja taivuttaa kahdella tavalla, fileetä tai filettä ja pyreetä tai pyrettä.

Oikeinkirjoitusvirheet uskottavuuden esteenä

Kielitoimiston kouluttajat painottavat kurssin olevan hyödyllinen kenelle tahansa kirjoittajalle: viimeistelty kieliasu on uskottavuuskysymys ja antaa kuvan asiantuntevasta kirjoittajasta. Etenkin jos oikeinkirjoitusvirheitä on tekstissä paljon, lukija saattaa epäillä myös sisällön oikeellisuutta.

Kurssilla on teoriaa ja harjoituksia alkukirjaimista, välimerkeistä, yhdyssanoista, numeroista, lyhenteistä ja vierassanojen taivutuksesta. Sen voi tilata Kotuksen verkkokaupasta. Tilaamisen jälkeen kouluttajilta saa käyttäjätunnuksen ja salasanan kolmeksi viikoksi.

Maksullinen koulutus on tehty helppokäyttöiselle Moodle-alustalle.

Kurssi Kotuksen verkkokaupassa

Suomen kielen lautakunnan suosituksia:

Filee- ja pyree-sanojen oikeinkirjoitus ja taivuttaminen 

Yhteen ja erikseen -laajennuksia

Alkaa tehdä ja alkaa tekemään

Teksti: Minna Pyhälahti

Kuva: Hanna Hämäläinen