Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Retu ragee? Slanginkeruukilpailussa saatiin hyvä saalis

17.2.2014

Koululaisille tarkoitettu slanginkeruukilpailu onnistui hyvin. Vastaajia oli kaikkiaan 232.

Kilpailun järjestelyistä vastannut suomen kielen yliopistonlehtori Terhi Ainiala on tyytyväinen. Talteen saatiin runsas kirjo nykyistä helsinkiläisten nuorten slangisanastoa.

”Osa sanoista periytyy jo vanhasta slangista noin sadan vuoden takaa, mutta mukana on aivan uusiakin ilmauksia”, kertoo Ainiala. ”Slangisanojen lisäksi vastaajat ovat kirjoittaneet ilahduttavan paljon lause-esimerkkejä.”

Uusia ja vanhoja sanoja

Kyselyn ensimmäisessä osiossa tiedusteltiin slangivastineita yli sadalle sanalle (esimerkiksi tyttö, poika, äiti, isä, tylsä, suuttua). Toisessa osiossa vastaajat saivat kirjoittaa omia sanojaan ja ilmauksiaan.

Jo 1900-luvun alussa käytöstä olleista slangisanoista vastauksissa mainittiin muun muassa friidu, mutsi ja faija. Uudempiakin slangisanoja esiteltiin: esimerkiksi ragee ’suuttua’ (Älä ragee, mä vaa kysyin.), retardi ’tyhmä’, retu ’tyhmä’ ja megis ’energiajuoma’. Näitä sanoja ei mainita vuonna 2000 ilmestyneessä slangisanakirjassa.

Parhaat vastaajat palkitaan

Keruukilpailu oli tarkoitettu erityisesti helsinkiläiskoululaisille. Voittajat julkistetaan Mikael Agricolan päivänä 9. huhtikuuta juhlassa, joka pidetään Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa.

Kilpailun järjesti Stadin Slangi ry. Kotimaisten kielten keskus keräsi ja arkistoi kilpailuvastaukset. Kilpailuaika oli 7.1.–7.2.2014.

Stadin Slangi ry

Teksti: Vesa Heikkinen