Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mansin sanakirja ilmestynyt – aineisto kerätty 1900-luvun alussa

10.3.2014

Mansin eli vogulin murteita kattavasti esittelevä sanakirja Wogulisches Wörterbuch on ilmestynyt. Länsi-Siperiassa puhuttava mansi kuuluu hantin ohella suomalais-ugrilaisten kielten obinugrilaiseen haaraan.

Sanakirja pohjautuu Artturi Kanniston vuosina 1901–1906 Länsi-Siperiassa keräämään kokoelmaan. Kokoelma kattaa 11 mansimurretta ja sisältää 30 000 sanalippua. Mansit asuvat Ob-joen alajuoksulla sekä sen läntisten ja eteläisten sivujokien varrella.

Stipendiaatit kenttätyöretkillä

Suomalais-Ugrilaisen Seuran stipendiaatit tekivät alueelle kenttätyöretkiä ennen Venäjän vallankumousta. He keräsivät ainutlaatuiset kokoelmat kieli- ja kansatieteellistä materiaalia.

Näiden aineistojen pohjalta on viimeisten sadan vuoden aikana toimitettu muun muassa Lexica Societatis Fenno-Ugricae -sarjan laajat murresanakirjat. Mansin sanakirja on tässä sarjassa ilmestyvistä laajoista murresanakirjoista viimeinen.

Yksi stipendiaateista oli Artturi Kannisto. Kannisto toimi myöhemmin Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen kielitieteen ylimääräisenä professorina (1927–1941) ja Suomalais-Ugrilaisen Seuran esimiehenä (1935–1943).

Lähes tuhat sivua mansia

Wogulisches Wörterbuch on lähes tuhatsivuinen sanakirja. Se on toimitettu etymologisen periaatteen mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kuhunkin sana-artikkeliin on koottuna alkuperältään yhteen kuuluvat sanat johdoksineen sekä yhdyssanat osiensa mukaan ryhmiteltyinä.

Mansin sanakirja on ollut yksi Kotimaisten kielten keskuksen sanakirjahankkeista. Teos kuuluu sarjaan Kotimaisten kielten keskuksen julkaisuja.

Kirjan ovat toimittaneet Vuokko Eiras ja Arto Moisio. Selitekieli on saksa.

Sanakirjasta Suomalais-Ugrilaisen Seuran verkkosivuilla

Teksti: Vesa Heikkinen