Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotus julkaisee kirjan suomen kielen ohjailun historiasta

28.8.2014

Kielenhuollon juurilla (Taru Kolehmainen)


”Kielenhuollon juurilla. Suomen kielen ohjailun historiaa” -niminen kirja ilmestyy syyskuun alussa. Sen on kirjoittanut Kielitoimistossa pitkään työskennellyt Taru Kolehmainen.

Kyse on yleistajuisesta tietokirjasta, joka käsittelee kielenhuollon syntyä ja kehitystä. ”Kehitys on toisinaan ollut pitkä ja monivaiheinen”, kertoo Kolehmainen.

”On ollut yllättävää huomata, miten voimakkaita mielenilmaisuja ja suorastaan intohimoja on saattanut liittyä tähän asialliseen ja joidenkin mielestä jopa kuivaan aiheeseen, siis päättämiseen jostain kielenkäytön ohjeesta.”

Milloin essästä tuli ässä?

Kirjassa käydään läpi monia esimerkkejä kielenohjailun historiasta: Kuinka haltia voitti haltijan? Millaista kiistaa käytiin kehon ja ruumiin välillä? Miksi yhä väitellään nimistä Viro ja Eesti? Milloin essästä tuli ässä? Entä miten alkaa tekemään lopulta pääsi yleiskielen ilmaukseksi?

Teoksessa tarkastellaan myös kielilautakuntien, Kielitoimiston, Kielikellon ja kielioppaiden historiaa. Lisäksi käsitellään suomen kielen huollon taustalla olevia periaatteita ja niiden yhteyttä kielenohjailun kansainvälisiin aatteisiin.

Kirjan julkaisija on Kotimaisten kielten keskus. Kustantaja on Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Kirjaa saa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokaupasta heti, kun se on ilmestynyt. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjamyymälästä kirjan saa viimeistään 10. syyskuuta alkaen.

Teksti: Vesa Heikkinen

Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura