Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotus-blogi: Viisi vuotta, tuhansia tekstejä

4.6.2014

Kotimaisten kielten keskuksen blogi on viisivuotias. Kotus-blogin ensimmäinen teksti julkaistiin 4. kesäkuuta 2009. Viiden vuoden aikana blogissa on julkaistu noin tuhat tekstiä ja tuhansittain niihin liittyviä keskustelupuheenvuoroja.

Kotus-blogi perustettiin, koska Kotimaisten kielten keskus halusi tarjota kielen asiantuntijoille ja laajalle yleisölle luontevan paikan käydä keskustelua kielestä. Blogin perusajatus on, että kieli on kaikkien asia. Blogin avulla Kotimaisten kielten keskus haluaa lisätä sekä kielitietoa että kielitietoisuutta.

Vilkkaita kielikeskusteluja

Blogimerkinnöistä käyty keskustelu on ollut valtaosin asiallista, ja julkaisematta on jouduttu jättämään hyvin pieni osa kaikista kommenteista. Tekstejä on levitetty ja kommentoitu ahkerasti myös muualla sosiaalisessa mediassa.

Kielen ja kielten ystävät ovat ottaneet Kotus-blogin omakseen. Uudet blogimerkinnät tavoittavat nopeasti sadoittain lukijoita.

Laaja kirjoittajajoukko

Kotus-blogin kirjoittajakunta on ollut laaja. Mukana on ollut kymmeniä kirjoittajia, sekä kotuslaisia että Kotuksen ulkopuolelta pyydettyjä kielenrakastajia. Alkuperäisestä kirjoittajajoukosta ovat edelleen mukana Lasse Koskela, Pirkko Nuolijärvi ja Vesa Heikkinen.

Kotus-blogin ystävät ovat olleet aktiivisia silläkin tavalla, että monet ovat vuodesta toiseen ehdottaneet kiinnostavia blogikirjoitusten aiheita. Näiden ehdotusten pohjalta muokattuja tekstejä on alettu julkaista Kotus-blogin Terävästi-osiossa.

Epäpyhästä pyhään

Suosituimmat blogimerkinnät ovat tavoittaneet kymmeniätuhansia lukijoita. Esimerkiksi ensimmäistä tekstiä Epäpyhä allianssi on katsottu lähes 34 000 kertaa.

Tekstin kirjoitti Olavi Uusivirta. Viisivuotisjuhlapäivänä Kotus-blogissa julkaistaan uusi Uusivirran blogimerkintä: Pyhä kirja.

Kotus-blogin etusivu

Teksti: Vesa Heikkinen