Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikorvia kuunneltavissa Elävässä arkistossa

21.1.2014

Kimurantit kieliongelmat kiinnostavat kansalaisia, ja niitä on pohdittu vuosien varrella muun muassa monissa radio-ohjelmissa. Ylen Elävässä arkistossa julkaistuissa Kielikorva-ohjelmissa ruoditaan muun muassa poliitikkojen ja toimittajien kieltä, muotisanoja ja fraaseja. Kuunneltavissa on nyt 14 ohjelmaa vuosilta 1969–1971.

Kielikorvien aiheet olivat moninaiset. Esimerkiksi marraskuussa 1969 teemana olivat kielivirheet. Niistä keskusteli Simo O. Hämäläinen maisteri Auli Hakulisen kanssa.

Maaliskuussa 1970 taas puhuttiin siitä, mistä synti ja omatunto tulivat suomen kieleen. Entä kuka suomalaiset opetti lukemaan ja kirjoittamaan?

Kotus mukana Kielikorvien teossa

Yleisradion mukaan Kielikorva-ohjelmaa lähetettiin syksystä 1969 lähtien 39 vuotta. Kielikorva hiljeni vuoden 2008 lopussa.

Kielikorva-ohjelmien teossa oli mukana useita Kotuksen eli Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen (nykyään Kotimaisten kielten keskus) tutkijoita. Ohjelmia on Suomen kielen nauhoitearkiston kokoelmissa satoja.

Teksti: Vesa Heikkinen

Kielikorva Ylen Elävässä arkistossa