Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vanhaa kirjasuomea virtuaalisesti: uutta oppimateriaalia verkossa

18.11.2013

Virtuaalinen vanha kirjasuomi -sivustoa on vastikään täydennetty Helsingin yliopiston verkkopalvelussa. Mukaan on saatu 1700-luvun tekstejä.

Sivuston avulla on voinut jo muutamia vuosia tutustua muun muassa Mikael Agricolan teksteihin 1500-luvulta ja 1600-luvun tekstilajeihin. Nyt sivuston käyttäjille on tarjolla myös 1700-luvun tekstejä.

Kaikkiaan aineistossa on tällä hetkellä yli kuusikymmentä tekstiä. 1700-luvulta aineistossa on sananlaskuja, arvoituksia ja satuja, almanakkoja yleishyödyllisine artikkeleineen sekä ensimmäinen sanomalehti.

Avoin ja maksuton palvelu

Helsingin yliopiston verkkopalveluun kuuluva sivusto tarjoaa maksutonta ja kaikille avointa oppimateriaalia. Tietojaan ja taitojaan voi testata harjoitusten avulla: aihealueittain jaoteltuja harjoituksia on jo yli kuusikymmentä.

Virtuaalinen vanha kirjasuomi perustuu dosentti Pirkko Forsman Svenssonin parinkymmenen vuoden takaisiin vanhan kirjasuomen oppikirjoihin ja hänen myöhempiin tutkimuksiinsa. Sivusto on toteutettu eri rahoittajilta saadun tuen turvin. Merkittävin tukija on ollut Koneen Säätiö.


Teksti: Vesa Heikkinen


LINKIT

Virtuaalinen vanha kirjasuomi

Vanhasta kirjasuomesta Kotuksen sivuilla