Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotus tuo sanakirjoja kaikelle kansalle: Suomen ruotsalaismurteiden sanakirja verkkoon


6.6.2013

Kotimaisten kielten keskus julkaisee verkossa Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjan. Aiemmin Kotus on julkaissut verkossa jo muun muassa Karjalan kielen sanakirjan ja Suomen murteiden sanakirjaa.

– Tavoitteena on, että laadukkaita sanakirjoja saadaan tulevaisuudessa verkkoon laajemminkin, kertoo Kotuksen johtaja, professori Pirkko Nuolijärvi. Näin kaikilla halukkailla on mahdollisuus käyttää vaivatta kansallisesti merkittäviä sanakirjoja.

Ruotsalaismurteista kattavasti

Ordbok över Finlands svenska folkmål -sanakirjasta julkaistaan Kotuksen verkkosivuilla aluksi osa I–K. Jatkoakin on luvassa. Seuraavaksi julkaistaan verkossa osa A–H, todennäköisesti 2014.

Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjan toimitustyö alkoi vuonna 1959. Sanakirja perustuu vuosina 1860–1970 kerättyihin noin miljoonaan sanalippuun. Sanakirjassa selvitetään kattavasti Pohjanmaan, Turunmaan, Ahvenanmaan ja Uudenmaan ruotsalaismurteiden sanasto.

Sanakirjaa on ilmestynyt painettuna neljä nidettä, joissa on yhteensä 65 000 hakusanaa. Kaikkiaan sanakirjaan tulee noin 120 000 hakusanaa.

Uusi aikakausi

Verkkosanakirjassa on sama sisältö kuin painetussa sanakirjassa. Lähtökohta on, että painettu sanakirja ja verkkosanakirja tukevat toisiaan.

Verkko antaa uudenlaisia mahdollisuuksia, arvioi sanakirjan päätoimittaja Caroline Sandström Kotuksesta. Sandströmin mukaan kyse on demokratiasta: sanakirja on nyt periaatteessa kaikkien saatavilla verkossa.

– Me sanakirjan toimittajat uskomme vakaasti siihen, että kirja leviää verkossa laajasti ja saa ikään kuin uuden elämän. Astumme uudelle aikakaudelle.

Ordbok över Finlands svenska folkmål. Kuva: Olli Miettinen, Kotus.

Päätoimittaja Sandströmin lisäksi sanakirjaa ovat verkkoon toimittaneet Susanne Bergström, Ilse Cantell, Maria Rönnbacka ja Carola Åkerlund. Yhteistyö Kotuksen tietojärjestelmäasiantuntijoiden Outi Lehtisen ja Risto Wideniuksen kanssa on ollut tiivistä.

Graafisena suunnittelijana on työskennellyt Olli Miettinen ja ohjelmoijana Teemu Ikonen. Kustantaja on Svenska litteratursällskapet i Finland.

Siirry verkkosanakirjaan

Lue lisätietoja sanakirjasta

Läs mer om ordboken

Lue lehdistötiedote

Teksti: Vesa Heikkinen

Kuva: Olli Miettinen