Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotuksen uudet nimitestit viihdyttävät ja opettavat

24.10.2013

Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla on nyt uusia nimitestejä. Niiden tarkoitus on tuoda kielenkäyttäjille tietoa nimisuosituksista mukavalla tavalla.

Nimitestit ja muut Kotuksen verkkosivujen testit ovat olleet kansalaisten suosiossa. Niitä ratkotaan esimerkiksi kouluissa ja jaetaan ahkerasti sosiaalisessa mediassa.

Huvia ja hyötyä

Nimitestit laatineet nimistönhuoltajat toivovat, että verkkosivuille saadaan kävijöiksi myös uusia nimistä kiinnostuneita. Testit on tarkoitettu jokaiselle kielestä ja nimistöstä viehättyneelle.

Nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvist kertoo, että uusille testeille oli tarvetta: ”Edelliset nimitestit ovat olleet sivuilla vuosia. Niiden yhteydessä esiin tulevat suositukset eivät toki nekään ole vanhentuneet. Halusimme kuitenkin nyt tuoda esiin useita erilaisia nimitapauksia ja uusia ohjetyyppejä.”

Testejä ovat olleet tekemässä Manni-Lindqvistin lisäksi nimistönhuoltajat Ulla Onkamo, Sirkka Paikkala ja Helinä Uusitalo.

Esimerkkejä kysymyksistä

Nimitesteihin vastaavilta kysytään muun muassa tällaisia kysymyksiä:

1) Käytetäänkö suomen kielessä Viro- vai Eesti-nimeä?
2) Miten taipuu paikannimi Visby?
3) Pitäisikö englanninkieliseen tekstiin valita Helsinki vai Helsingfors?

Siirry nimitesteihin

Teksti: Minna Pyhälahti