Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Kieliasiaa mediassa

24.4.2018 10.02

Masaliisa on suosituin mokkapalojen lempinimistä

Kieliasiaa mediassa: Kodin kuvalehti 23.4.2018.

”Kodin Kuvalehden äänestyksessä etsittiin mokkapalojen suosituinta lempinimeä. Masaliisa voitti ylivoimaisesti.

[– –] Porin leivän Sarpi-leipomossa masaliisaa on myyty kymmenen vuotta, mutta toimitusjohtaja Timo Vallilla ei ole käsitystä, mistä nimitys on peräisin.

– Masaliisa on käytössä Satakunnan alueella, ja nimi on varmasti muotoutunut kansan suussa. Ehkä lähtökohtana on ollut ajatus leivoksesta, joka sopii kaikille: tavispiirakkaa Masalle ja Liisalle. Mekin myimme vielä kymmenen vuotta sitten mokkapaloja, mutta kun kaikki alkoivat kysyä masaliisaa, muutimme leivoksen nimen pysyvästi, Valli kertoo.

Kotimaisten kielten keskuksessa masaliisasta kuullaan ensimmäistä kertaa. Erityisasiantuntija Kirsti Aapala kiinnostuu nimityksestä ja lupaa tutkia asiaa. Parin tunnin kuluttua Aapala viestittää:

– Arkistoistamme ei valitettavasti löytynyt mitään vinkkejä masaliisa-nimityksen alkuperälle, Aapala kertoo ja toivoo, että joku lukija tietäisi nimen historian. Se kiinnostaa myös heidän murre-osastoaan.”

Kodin kuvalehti 23.4.2018


Palaa otsikoihin