Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Kieliasiaa mediassa

8.1.2018 12.00

Nimistöä, uudissanastoa, piiloviestejä

Kieliasiaa mediassa: poimintoja vuodenvaihteen kielijutuista.

Nimilainsäädäntö uudistuu

Osana uudistusta tulee jo 1.1.2018 alkaen voimaan lainmuutos, jonka mukaan nimilainsäädäntöä sovelletaan myös rekisteröidyn parisuhteen osapuoliin. Näin esimerkiksi voimassa olevan nimilain mukainen oikeus yhteiseen sukunimeen koskee vuoden 2018 alkaen myös rekisteröityjä parisuhteita.

Oikeusministeriö 19.12.2017


Digitaalinen Nimiarkisto avataan

Iltapäivällä avataan aarrearkku, jonka kannessa lukee nimiarkisto.fi. Se vie pitkälle retkelle suomalaisiin paikannimiin. Nimiarkisto on keskeinen osa Kotimaisten kielten keskuksen kansallisesti merkittävää kielitieteen tutkimusinfrastruktuuria ja kansallista kulttuuriperintöä.

Haastateltavana Kotuksen erityisasiantuntija Toni Suutari.

Yle Radio Suomi, Ajantasa (kohdasta 5 min 55 s) 20.12.2017


Vuoden 2017 sanoja

Tänäkin vuonna Kotimaisten kielten keskus Kotus on lisännyt sanatietokantaan uusia, ajankohtaisia sanoja, kuten kepparin, sinkkumunan ja äijähaaran. Kaikkiaan uusia sanoja lisättiin tietokantaan yli kahdeksan tuhatta. – –

Sanojahan tulee kieleen kaiken aikaa, monilta tahoilta ja monilla tavoilla, ja on aina tullut.

Tämä käy ilmi Etsi syntymävuotesi sana -koneesta, johon on valittu Suomessa sadan vuoden aikana käyttöön otettuja tai yleistyneitä sanoja.

Helsingin Sanomat 27.12.2017


Kieli muuttuu

Sanojen merkitykset laajenevat, havainnollistaa Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Riitta Eronen.

– Esimerkiksi seksikäs voi tarkoittaa kiinnostavaa. Sosialisointi on saanut uuden merkityksen. Nuoret käyttävät sitä myös kuvaamaan seurustelua, kun vanhempi polvi ymmärtää käsitteen aivan toisin.

MTV 27.12.2017


Uudenvuodenpuheessa piiloviestejä

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe vihjailee neuvoja ja varoituksia ja siitä on tulkittavissa monenlaisia piiloviestejä, sanoo suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Vesa Heikkinen Kotimaisten kielten keskuksesta.

Karjalainen 1.1.2018


Palaa otsikoihin