Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Kieliasiaa mediassa

8.5.2018 10.19

Tuhat nimiehdotusta oudolle sammaleläimelle

Kieliasiaa mediassa: Helsingin Sanomat 8.5.2018.

Helsingin Sanomat pyysi 13. huhtikuuta 2018 lukijoiltaan vinkkejä sammaleläin Pectinatella magnifican suomenkieliseksi nimeksi. Nimiehdotuksia käydään läpi 8. toukokuuta julkaistussa jutussa. Jutussa kerrotaan myös laajemmin lajien nimeämisestä.

”Eniten ääniä saa mitä asiallisin nimi, jota lajin tutkijat ovat alkaneet käyttää: hyytelösammaleläin. Sitä piti parhaana 65 lukijaa.

Se on kuitenkin pitkänpuoleinen ja erään vastaajan mukaan epäkäytännöllinen. Hän pohtii, voisiko lapsi huutaa luontevasti: ’Isi, kato mä löysin hyytelösammaleläimen.’

Moni sanookin lähteneensä liikkeelle tutkijoiden suosikista ja lyhentäneensä sitä. Se kutistuu muun muassa näin: sammalo, hyysiö, hyytykkä, hytysammaleläin, hyytelöpyöriö. Yksi ehdottaja typistää saman tien koko sammaleläinten pääjakson suomenkieliset nimet: hyytelösamel, kulkusamel, rönsysamel.

[– –] Jos otus pysyy hyytelösammaleläimenä, se on tavallinen tarina. Asiantuntevan tutkijan tekemä valinta on yleisin tapa, millä harvinaiset lajit ovat saaneet suomenkielisen nimensä. Jossain vaiheessa nimi vakiintuu ja jää kieleen.”

Helsingin Sanomat: 8.5.2018


Palaa otsikoihin