Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Kieliasiaa mediassa

26.4.2017 10.45

Saamelaislapset opiskelevat kieltään takkuilevien nettiyhteyksien päässä

Kieliasiaa mediassa: Yle 24.4.2017.

Monet saamelaislasten vanhemmat ovat hyvin turhautuneita siitä, että Rovaniemen kaupunki ei järjestä tänä vuonna saamen kielen lähiopetusta lainkaan.

Kaupunki perustelee etäopetusta sillä, että opettajaa lähiopetukseen ei löytynyt. Koululaisten vanhemmat puolestaan ihmettelevät, miksi opetuksen järjestämiseen ja opettajan etsimiseen havahdutaan vasta syyslukukauden alussa, koulujen jo alettua.

Saamelaisten kotiseutualueella tilanne on paljon valoisampi. Perinteiset asuinalueet Inari, Utsjoki ja Enontekiö sekä Sodankylän pohjoisosa on laissa määritelty kotiseutualueeksi, jossa saamelaisilla on itsehallinto kieleen ja kulttuuriin liittyvissä asioissa. Siellä perusopetuslaki on vuodesta 1999 velvoittanut järjestämään pääosan perusopetuksesta saamen kielellä.

Yle 24.4.2017


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången