Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Kieliasiaa mediassa

29.5.2018 13.20

Aamulehti julkaisi sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden luettelonsa

Kieliasiaa mediassa: Aamulehti 29.5.2018.

Aamulehden pääkirjoituksessa palataan lehden syksyllä 2017 tekemään päätökseen luopua sukupuolittavista ammattinimikkeistä. Jutun yhteydessä on lehden nykyään käyttämien ammattinimikkeiden luettelo.

”Vältämme luomasta mielikuvaa, että jotkin ammatit ovat vain miesten tai naisten omaisuutta. Tämä tukee tasa-arvoista mahdollisuutta päätyä ammatteihin.

Lisäksi on erikoista käyttää naisista mies-loppuisia termejä. Kääntäen: monien mielestä oudolta kuulostaisi ’eduskunnan puhenainen Mauri Pekkarinen’, ’kirkkorouva Matti Virtanen’ tai ’Pasi-naisistonkuljetusvaunu’.

Sanoilla on väliä, ja erityisesti niillä on väliä mediassa, josta niitä luetaan miljoonia ja taas miljoonia kertoja. Sanat kertovat maailmasta mutta myös muokkaavat ajatteluamme ja asenteitamme.”

Aamulehti: 29.5.2018


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången