Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tulevat tapahtumat

5.3.2018 9.10

Tekstien valta ihmistyössä

Seminaari kielestä ja kirjoittamisesta sosiaali- ja hoitotyössä 10.4.2018.

Paikka: Hakaniemenranta 6, Helsinki, Monikäyttötila

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on vielä paljon epäselvyyttä ja epävarmuutta. Yksi on kuitenkin varmaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten arki täyttyy jatkossakin kirjoittamisesta, kirjaamisesta ja dokumentoinnista.

Kotimaisten kielten keskus järjestää 10.4. klo 12.30−16.00 seminaarin, joka tuo näkyväksi sosiaali-, hoiva- ja hoitoalojen arkista tekstityötä. Tämä työ jää yleensä vähälle huomiolle, vaikka päiväkodeissakin neljännes työntekijöistä käyttää kirjoittamiseen vähintään päivän viikossa. Mitä sosiaali- ja hoitoaloilla kirjoitetaan ja miksi? Mikä tekstien kieleen vaikuttaa? Miten tekstit vaikuttavat muuhun työhön?

Seminaarin esiintyjinä on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ja tutkijoita, kielentutkijoita ja virastojen asiantuntijoita. Seminaari on maksuton, mutta siihen pitää ilmoittautua viimeistään torstaina 29.3. oheisen linkin kautta. Seminaariin mahtuu 80 ensin ilmoittautunutta.

Ilmoittautuminen seminaariin

Tekstien valta ihmistyössä -seminaarin ohjelma

12.30 Avaus, Tiina Merikanto

12.40 Sosiaali- ja terveydenhuolto − tuliko ihmistyöstä tekstityötä? Ulla Tiililä

13.20 Paneelikeskustelu. Miksi, mitä ja miten sosiaali- ja hoitotyössä kirjoitetaan? Virastojen tekstityön tavoitteista ja kipupisteistä keskustelemassa Jaana Nummijoki, Raija Koskinen ja Anne Qvist. Paneelin juontaa Liisa Raevaara.

14.00 Kahvitauko

14.15 Kirjoittaminen päiväkodeissa: renki vai isäntä? Ulla Tiililä ja Saija Pyhäniemi

14.35 Kirjoittamisen voima ja kuolintodistuksen performatiivisuus, Jenni Viinikka

15.00 Valintojen valta ja vaikutus. Kenelle tekstejä tehdään? Aino Kääriäinen

15.25 Tervetuloa elektiiviseen sektioon! Tunteva kansalainen ja abstrakti viranomainen kohtaavat, Essi Lehtinen

15.50 Loppusanat ja -keskustelu

16.00 Tilaisuus päättyy

Seminaarin esiintyjät ja tausta

Seminaarin avauspuheenvuoron pitää sosiaali- ja terveystoimittaja Tiina Merikanto. Paneelin keskustelijoista terveystieteiden maisteri Jaana Nummijoki suorittaa jatko-opintoja ja toimii kotihoitopäällikkönä Helsingin kaupungilla. Valtiotieteiden maisteri ja sosiaalityön jatko-opiskelija Raija Koskinen työskentelee sosiaalialan lehtorina Hämeen ammattikorkeakoulussa ja toimii hallinto-oikeuksissa sivutoimisena asiantuntijajäsenenä. Yhteiskuntatieteen maisteri, sosiaalityöntekijä Anne Qvist toimii Helsingin kaupungilla pohjoisen alueen aikuissosiaalityön päällikkönä. Paneelin juontaa erityisasiantuntija, dosentti Liisa Raevaara Kotimaisten kielten keskuksesta.

Esitelmöitsijöistä suomen kielen maisteri ja jatko-opiskelija Jenni Viinikka on Kelan kielenhuoltaja. Valtiotieteiden tohtori, dosentti, Aino Kääriäinen toimii Helsingin yliopistossa sosiaalityön professorina (ma.) ja Helsingin hallinto-oikeuden asiantuntijajäsenenä. Kauppatieteiden ja suomen kielen maisteri Essi Lehtinen toimii nykyään äidinkielen opettajana, aiemmin Oulun kaupungin tiedottajana. Suomen kielen maisteri Saija Pyhäniemi osallistuu seminaariin yhteisesityksessä, mutta poissaolevana: Pyhäniemi on paraikaa Sauri-Arabiassa, aiemmin hän työskenteli mm. Kotimaisten kielten keskuksessa ja Helsingin yliopistolla. Dosentti Ulla Tiililä toimii erityisasiantuntijana Kotimaisten kielten keskuksessa.

Seminaarin taustalla on syksyllä ilmestynyt verkkojulkaisu Elämän ja kuoleman tekstit. Kirjoittaminen sosiaali- ja hoitotyössä. Suurin osa esiintyjistä on kirjan kirjoittajia

Julkaisu on syntynyt osana Kotimaisten kielten keskuksen Tekstualisoituva julkishallinto -hanketta. Hankkeessa tutkittiin pääosin opinnäyttein julkisten palvelujen tekstejä ja tekstitöitä pääosin matalapalkkaisilta naisvaltaisilta aloilta, joissa kirjoittaminen ei ole työn ydintä, mutta työhön kuuluu silti runsaasti tekstien tekemistä – usein lakisääteisesti.

Lisätietoja Ulla Tiililältä (etunimi.sukunimi@kotus.fi)

Elämän ja kuoleman tekstit. Kirjoittaminen sosiaali- ja hoitotyössä (verkkojulkaisu)

Tekstualisoituva julkishallinto -hankkeen sivutSeminaarista käytetään sosiaalisessa mediassa aihetunnistetta

#tekstienvalta2018Palaa otsikoihin