Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tulevat tapahtumat

17.11.2017 8.00

Martin markkinat

Tapahtumassa esitellään Suomi–viro‑suursanakirjan verkkoversio.

Helsingissä järjestettävillä Martin markkinoilla esitellään 19. marraskuuta kello 11.00 Suomiviro-suursanakirjan verkkoversio. Erityisasiantuntija Heikki Hurttaa haastattelee Tuglas-seuran kulttuurisihteeri Tapio Mäkeläinen.

Sanakirja on valmistunut Kotimaisten kielten keskuksen ja Viron Eesti Keele Instituutin yhteistyönä ja ilmestynyt kaksiniteisenä kirjana vuonna 2003. Julkaisemalla sanakirjan verkossa juhlistamme Suomen 100-vuotispäivää. Viron 100. syntymäpäiväksi valmistuu vastaavasti uusi virolais-suomalainen verkkosanakirja.

Kyseessä on tähän asti laajin suomalais-virolainen sanakirja, ja se sisältää yli 90 000 hakusanaa. Sanakirjassa on paljon käyttöesimerkkejä käännöksineen, erikoisalojen termejä ja puhekielen ilmauksia sekä valikoima paikannimiä. Suomen hakusanojen taivutustyypit esitetään Kotimaisten kielten keskuksen Kielitoimiston sanakirjaan vievillä linkeillä.

Hakuja on mahdollista tehdä sekä suomeksi että viroksi ja myös osa hakusanaa täydentävistä tiedoista, esim. käyttöala- ja tyylitarkenteet, on annettu molemmilla kielillä. Vuonna 2017 ilmestyvän verkkoversion on toteuttanut Eesti Keele Instituutin tietotekniikka-asiantuntija Indrek Hein.

Sanakirja on tarkoitettu niin suomen- kuin vironkielisillekin. Käyttöliittymästä on mahdollista hakea sekä suomen että viron sanoja ja lauseita. Sanakirjan osoite Eesti Keele Instituutin kotivuilla on http://www.eki.ee./dict/soome/.

Sanakirjan ovat toimittaneet vuosina 1998–2003 Valdek Pall (päätoimittaja), Anu Haak, Paul Kokla, Külli Kuusk ja Helga Laanpere. Suomenkieliset osat on toimittanut Maija Länsimäki. Työhön osallistuivat myös Peeter Päll (paikannimien asiantuntija), Ülle Viks (kieliopin asiantuntija), Indrek Hein (tietotekniikka-asiantuntija) ja Margit Langemets (toimitussihteeri, tietotekniikka-asiantuntija).

Suomalais-virolaisilla sanakirjoilla on yli 80-vuotinen historia: ensimmäisen edustavan ja omana aikanaan laajan suomi–viro-sanakirjan Soome-eesti sõnaraamat julkaisi vuonna 1931 Julius Mägiste.

Verkkoversion esittelyn Martin markkinoilla järjestävät Kotimaisten kielten keskus ja Tuglas-seura.

Suomi–viro-suursanakirjan verkkoversio

Lisätietoja:
Heikki Hurtta, Virolais-suomalaisen sanakirjan päätoimittaja (Kotimaisten kielten keskus)
heikki.hurtta@kotus.fi, puh. 0295 333 235

Klaas Ruppel, sanakirjaosaston johtaja (Kotimaisten kielten keskus)
klaas.ruppel@kotus.fi, puh. 0295 333 278

Margit Langemets, sanakirjaosaston johtaja (Eesti Keele Instituut)
margit.langemets@eki.ee, puh. +372 53430772


Palaa otsikoihin