Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

20.11.2014

Vanhan kirjasuomen sanakirja verkossa

Kuinka vanha sana on maanmittaus? Kuka kirjoittaja käytti ensimmäisenä verbiä menestyä? Onko mettinen lintu vai hyönteinen? Tällaisiin kysymyksiin löytyy vastaus Vanhan kirjasuomen sanakirjasta.

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema Vanhan kirjasuomen sanakirja (VKS) siirtyy verkkoon kaikkien vapaasti käytettäväksi. Verkkosanakirjan ensimmäinen osa julkistetaan perjantaina 21.11.2014 kello 14, 1700-luvun suuren sanakirjantekijän Christfrid Gananderin syntymäpäivänä. Sanakirjan osoite on http://kaino.kotus.fi/vks.

Verkkosanakirjasta julkaistaan nyt aakkosväli mamööpeli. Jatkossa sanakirja täydentyy vuosittain niin, että uuden sisällön rinnalla verkossa julkaistaan myös painettuna ilmestyneet osat, jotka kattavat aakkosvälin akööpeli. Toimitustyötä on mukana rahoittamassa Koneen Säätiö.

Hakuominaisuudet auttavat sanakirjan käyttäjää löytämään helposti haluamansa tiedon. Tarkennetussa haussa voi muun muassa hakea sanoja merkitysten perusteella, rajata haun koskemaan tiettyä sanaluokkaa tai hakea esimerkkejä tietyltä kirjoittajalta. Artikkeleiden aikajanoista saa nopeasti yleiskuvan siitä, millä ajanjaksolla kutakin sanaa on käytetty, ja kirjan sisäiset viittaukset toimivat linkkeinä artikkelista toiseen.

Suomen kirjakielen historiaa

Vanhan kirjasuomen sanakirja kattaa ajanjakson 1540-luvulta 1800-luvun ensikymmenelle. VKS esittää mahdollisimman tyhjentävästi sekä merkityksen että käytön kannalta kaikki sanat, jotka esiintyvät Ruotsin vallan aikana suomeksi julkaistussa kirjallisuudessa. Paitsi kirjasuomen sanojen historiaa, sanakirja valaisee myös suomen lauserakenteiden kehittymistä.

VKS perustuu vanhojen suomeksi julkaistujen painotuotteiden ja yhtenäisten suomenkielisten käsikirjoitusten sanavaroihin. Aineistoon kuuluu runsaat 1 500 teosta, muun muassa Mikael Agricolan koko tuotanto, ensimmäinen suomenkielinen Raamattu (1642) ja kaikki 1500–1700-lukujen lainsuomennokset. Joukossa on myös paljon suppeita painotuotteita, kuten noin 950 asetusta.

Sanakirjan esimerkit antavat monipuolisen kuvan 1500–1700-lukujen elämästä, joten VKS on kiinnostavaa luettavaa kenelle tahansa. Sanaston kautta avautuu näkymiä erityisesti Ruotsin vallan aikaisen lainkäytön ja luterilaisen teologian historiaan.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö, erityisasiantuntija Katariina Summanen, katariina.summanen[ät]kotus.fi, puh. 0295 333 312

Päätoimittaja Pirkko Kuutti, pirkko.kuutti[ät]kotus.fi, puh. 0295 333 247