Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

8.4.2014

Kielikellon arkistot auki: tekstejä kuudelta vuosikymmeneltä

Kielikello-lehden sähköinen arkisto avautuu verkossa vapaasti luettavaksi Mikael Agricolan ja suomen kielen päivänä 9.4.2014. Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, joka vuosikymmenten mittaan on kasvanut kerran vuodessa ilmestyneestä tiedotteesta neljä kertaa vuodessa (myös sähköisesti) ilmestyväksi aikakauslehdeksi. Sen kirjoitukset käsittelevät kieltä eri näkökulmista, kielenkäytön suositusten ja niiden taustojen lisäksi mm. nimistöä, murteita ja uudissanoja sekä virkakieltä ja kielipolitiikkaa.

Kielikellon arkisto sisältää suurimman osan lehdessä julkaistuista teksteistä vuodesta 1968 lähtien. Siitä kuitenkin puuttuvat kulloinkin kuluvan vuoden lehdet, joita voivat lukea verkossa vain lehden tilaajat. Arkistosta voi hakea tietoa eri tavoin: aihepiirin, haku- ja asiasanan, kirjoittajan nimen ja lehden numeron mukaan. Lisäksi käytössä on vapaa tekstihaku.

Mitä onkaan Kielikelloon kirjoittanut Arvi Lind? Mitä lehdessä kerrottiin karppaamisesta ennen kuin siitä tuli muodikasta? Entä mikä on naapurimaidemme nimien alkuperä, ja kuka keksi kapulakielen?

Arkiston osoite on www.kielikello.fi. Aiheesta lisää Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.kotus.fi


Lisätietoja:

Päätoimittaja Riitta Eronen, puh. 0295 333 226

Toimittaja Raija Moilanen, puh. 0295 333 260

Sähköposti: kielikello[ät]kotus.fi