Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

13.5.2014

Hyvää Kukan ja Flooran päivää:

Etunimien taivutusluettelo verkossa

Sadun vai Satun? Taian vai Taikan? Etunimien taivuttaminen ei ole aina helppoa. Kotimaisten kielten keskus on julkaissut verkkosivuillaan tietokannan, johon on koottu taivutussuositukset suomalaisten yleisimmistä ja taivutukseltaan ongelmallisimmista nimistä.

Etunimet taipuvat suomen kielessä yleensä samoin kuin äänneasultaan vastaavat sanat. Minna taipuu samalla tavalla kuin linna, Matti samoin kuin ratti.

Kaikkiin etunimiin tämä yleisohje ei kuitenkaan päde. Etunimet, joilla on yleisnimivastine, taipuvat useimmiten siitä poikkeavalla tavalla (Tuuli : Tuulin, vrt. tuuli : tuulen). Myöskään äänteiden vaihtelu ei aina toteudu etunimissä samalla tavalla kuin yleisnimissä (Outi : Outin, vrt. vouti : voudin). Lisäksi ongelmia voivat aiheuttaa vokaalisoinnun vastaiset etunimet (Ylva, Gösta, Märta) sekä vierasperäiset nimet, joiden kirjoitusasu ja alkukielinen ääntöasu eroavat toisistaan (Jack, Heinrich). Erityisesti tällaisten nimien taivutuksen tarkistamiseen tietokanta on oivallinen apuväline.

Etunimien taivutus -tietokannassa on yli 2 300 etunimeä, ja sitä päivitetään tarpeen mukaan. Aineisto kattaa merkittävän osan suomalaisista: ensimmäisen etunimensä tietokannasta löytää 96 % vuosina 1965–2012 syntyneistä suomenkielisistä Suomen kansalaisista. Ruotsinkielisen väestön osalta vastaava luku on 93 %. Myös muunkielisten suomalaisten nimistä yleisimmät ovat luettelossa.

Suomenkielisistä miehistä ensimmäisen etunimensä tietokannasta löytää 97 % ja suomenkielisistä naisista 95 %. Sukupuolten välinen ero johtuu siitä, että tytöille annetaan erilaisia etunimiä hieman monipuolisemmin kuin pojille. Näin ollen harvinaisia nimiä, joita tietokannassa ei välttämättä ole, on hieman enemmän tytöillä kuin pojilla. Kaikkiaan tietokannan nimistä naistennimiä on noin 53 %, miestennimiä 47 %.

Etunimien taivutusluettelo: http://kaino.kotus.fi/etunimientaivutus

Uutinen etunimien taivutusluettelosta: Etunimien taivutusluettelo kielenkäyttäjien avuksi

Lisätietoja:

Erikoistutkija Sirkka Paikkala, puh. 0295 333 268, sirkka.paikkala[ät]kotus.fi

Tutkija Helinä Uusitalo, puh. 0295 333 298, helina.uusitalo[ät]kotus.fi