Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

6.6.2013

Suomen ruotsalaismurteiden sanakirja alkaa ilmestyä verkossa


Suomen ruotsalaismurteiden sanakirja Ordbok över Finlands svenska folkmål avataan verkossa 6.6.2013. Ensin julkaistaan 15 500 hakusanaa aakkosväliltä I–K, myöhemmin julkaistaan aakkosvälit A–H ja L–O. Kaikkiaan sanakirjaan tulee noin 120 000 hakusanaa.

Sanakirjassa esitellään Pohjanmaan, Ahvenanmaan, Turunmaan ja Uudenmaan ruotsalaismurteiden sanastoa. Lisäksi sanakirjasta saa tietoa sanojen ääntämisestä, taivutuksesta, merkityksistä ja käytöstä pitäjittäin ruotsalaismurteiden alueella.

Verkkosanakirjassa on monia hakumahdollisuuksia, jotka helpottavat sanakirjan käyttöä. Sanakirjasta saa vastauksen muun muassa siihen, millaisia venäläisiä lainasanoja on Kirkkonummen ruotsalaismurteessa tai missä suomalaiset lainasanat jån, joucka tai jötas ovat käytössä. Verkkosanakirjasta voi hakea myös esimerkkifraaseja, selata tietyn alueen sanastoa tai etsiä eri kielistä saatuja lainasanoja.

Kotimaisten kielten keskuksen julkaiseman Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjan, Ordbok över Finlands svenska folkmål, toimitustyö alkoi vuonna 1959. Tähän mennessä sanakirjasta on ilmestynyt painettuna aakkosväli aoch. Verkkosanakirjan osoite on http://kaino.kotus.fi/fo.

Lisätietoja antaa päätoimittaja Caroline Sandström, puh. 0295 333 284, sähköposti caroline.sandstrom[ät]kotus.fi.
dialektordboken på webben