Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

12.7.2012

Uutta tietoa monista kielenkäytön lajeista

Harvinaisen laaja ja monialainen tekstihanke valmistumassa


Olemme genren uhreja. Näin vitsailivat erään rockyhtyeen jäsenet, kun miehiltä kysyttiin, miksi heidän uudessa videossaan on vähäpukeisia naisia. Lohkaisuun kiteytyy jotain olennaista genreistä eli tekstilajeista: ne ohjaavat sitä, miten toimimme erilaisissa tilanteissa ja tulkitsemme toistemme käyttäytymistä. Toisaalta muutamme genrejä jatkuvasti omilla teoillamme.

Mutta tiedämmekö tarpeeksi genreistämme? Osaammeko toimia tekstilajiemme varassa niin, että pystymme ymmärtämään toisiamme?

Tekstilajeja koskevaa uutta tutkimustietoa esitellään Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) laajassa, monitieteisessä Genreanalyysi – tekstilajitutkimuksen käytäntöä -teoksessa. Se ilmestyy Kotuksen verkkopalvelussa osoitteessa www.kotus.fi.

Julkaisu pureutuu monenlaisten genrejen elämään: mm. politiikan kielen ja viranomaistekstien, erikoiskielten ja työelämän tekstien sekä lukion ja ammattikoulutuksen tekstien ominaisuuksiin. Millaista kielenkäyttömme on, miksi se on tietynlaista, ja olisiko siinä jotain parannettavaa?

Teos on suunnattu tutkijoille ja opiskelijoille sekä myös laajemmin kielen, tekstien ja merkitysten parissa työskenteleville: viestintäväelle, kääntäjille, toimittajille, kielenhuoltajille ja oman työpaikkansa kielivastaaville. Sillä on annettavaa kaikille, jotka haluavat omatoimisesti kasvattaa kielitietoaan ja -tietoisuuttaan.

Nyt ilmestyvä verkkojulkaisu saa elokuussa painetun sisarteoksen. Silloin ilmestyy teos Genreanalyysi – tekstilajitutkimuksen käsikirja (Gaudeamus), joka kokoaa yksiin kansiin kymmenien humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen genrenäkemyksiä.

Teokset ovat tuloksia laajasta monitieteisestä hankkeesta, jota Kotuksen tutkijat ovat vetäneet vuodesta 2006 alkaen. Genreteeman ympärille on kokoontunut lähes sata humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkijaa.

Genreanalyysi – tekstilajitutkimuksen käytäntöä. Toim. Vesa Heikkinen, Eero Voutilainen, Petri Lauerma, Ulla Tiililä & Mikko Lounela. Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja 29. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2012.

Lisätietoja:
Vesa Heikkinen, julkaisujen vastaava toimittaja, puh. 0295 333 252, vesa.heikkinen[ät]kotus.fi, lomalla 19.7.–12.8.
Petri Lauerma, toimittaja, puh. 0295 333 249, petri.lauerma[ät]kotus.fi, lomalla 1.–31.7.
Ulla Tiililä, toimittaja, puh. 0295 333 294, ulla.tiilila[ät]kotus.fi, lomalla 16.7.–10.8.