Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

27.2.2012

Suomen murteiden sanakirja verkossa


Millä nimityksillä kyläluuta tunnetaan murteissa? Mitä muuta kuutti tarkoittaa kuin hylkeenpoikasta? Esimerkiksi näihin kysymyksiin saa vastauksen Suomen murteiden sanakirjasta.

Kotimaisten kielten keskuksessa eli Kotuksessa valmisteilla oleva Suomen murteiden sanakirja (SMS) siirtyy verkkoon kaikkien vapaasti käytettäväksi.

Aluksi sanakirjasta on käytettävissä aakkosväli kuskyntsöttää, ja uusia artikkeleita (sanasta kyntsöttää eteenpäin) julkaistaan vuosittain tuhansia. Jo painettuna ilmestynyt aakkosväli akurvottaa julkaistaan sekin vähitellen verkkoversiona.

Verkkosanakirjassa on paljon erilaisia hakuominaisuuksia, ja sanakirjalle voi esittää monenlaisia kysymyksiä. Onko kotimurteeni sana kuuksa tai kutsata tuttu muuallakin Suomessa? Mitä kaikkea sana kuuri tai kuulottaa merkitsee? Mitä sanoja kotimurteessani on käytetty?

Hakuominaisuudet auttavat helposti löytämään sanakirjan tietyn hakusanan ja siihen liittyvän sana-artikkelin. Halutessaan voi hakea vaikka tietyn alueen tai jopa yhden pitäjän sanoja! Sähköistä sanakirjaa on helppo selata: kirjan sisäiset viittaukset toimivat sähköisinä linkkeinä artikkelista toiseen.

Suomen murteiden aarreaitta


Suomen murteiden sanakirja kuvaa kaikki suomen murteet. Se pohjautuu maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen mittavaan aineistoon, jota on kerätty 1900-luvun alkupuolelta aina 1970-luvulle saakka. Valmistuttuaan sanakirja sisältää noin 350 000 sana-artikkelia. Alkujaan SMS suunniteltiin 20-osaiseksi painetuksi sanakirjaksi.

Verkkosanakirjassa on levikkikarttoja, jotka havainnollistavat mm. sanojen ja niiden merkitysten sekä äänneasujen maantieteellistä levikkiä.

Suomen murteiden sanakirjan ensimmäinen sähköinen osa julkistetaan tiistaina 28.2.2012 kello 14 osoitteessa http://kaino.kotus.fi/sms.

Tervetuloa sähköiseen murremaailmaan!

Lisätietoja:
Projektipäällikkö, tutkija Tarja Korhonen, tarja.korhonen[ät]kotus.fi, puh. 020 7813 245
Päätoimittaja Heikki Hurtta, heikki.hurtta[ät]kotus.fi, puh. 020 7813 235
Päätoimittaja Nina Kamppi, nina.kamppi[ät]kotus.fi, puh. 020 7813 239